Lussekatter

Idag har vi bakat här hemma, en liten snorig hjälpreda var med i köket som mer än gärna knådar och donar så man får inte va kräsen.. 😉

Lussekatterna blev mjuka & fluffiga iaf, så ikväll bjuder vi pappa på nybakt & julmust!

Det här behöver du:

 • 50 gr jäst (för söta degar)
  150 gr  smör
  5 dl gammeldags mjölk
  250 gr VaniljKesella
  2 pkt saffran
  2 dl vit brödsirap
  ½ tsk salt
  drygt 18 dl vetemjöl (Manitoba Cream)
  3 tsk bakpulver
  russin
  ägg till pensling

  Gör såhär:
  Lägg russinen i blöt i en skål med vatten (eller rom). Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull. Låt saffran smälta med smöret i kastrullen tills det småputtrar men får inte bli bränt, häll i Kesella och mjölk, värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om, blanda ner sirapen. Rör i alla torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver) och knåda till en smidig deg.

  Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
  Knåda degen på mjölat bord, den får gärna vara lite klibbig. Forma degen till lussekatter. Låt jäsa på plåt ca 20-30 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med ägg. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.

  (Vill man ha lite smak av rom kan man ha russinen att ligga i det istället för vatten) 😉

Halverat recept…

Redo för ugnen…

Svalnade och redo att avnjutas…