06 dec Creme Brulée
Tomten har varit tidig iår! 🙂 Snälla Richard som driver den fantastiska webshopen för oss matälskare Culina.se lät mig köpa en Creme brulée brännare till ett väldigt förmånligt pris (vilket min snälla mamma betalade sen).
Nu har jag testat göra creme brulée och slutklämmen när man skulle karamellisera sockret var nästan ett Halleluja moment! 😀 Luktade undebart. typ som sockervadd!
Tack till er båda två!
Det här behöver du: 6 personer
5 dl Grädde (Eller 50/50 mjölk/grädde)
1 Vaniljstång
6 st äggulor
1 dl Strösocker
Tillbehör:
Strösocker & florsocker
Brännare
Portionsformar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde och hälften av sockret.
Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.
Vispa under tiden äggulorna och resten av sockret tills det blir vitt och luftigt.
Tag ur vaniljstången.
Vispa kraftigt ner den varma gräddbland-ningen i äggsmeten.
Fördela smeten i portionsformar. Ställ dem i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl bruléen i kylskåp över natten.
Strö en blandning av strösocker/florsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera med ex frukt & bär.
Brännaren levererades med 6 st ovala portionsformar.
Grädd/ägg blandningen är klar i vattenbad in i ugnen. Fyll gärna upp blandningen ända till kanten då det sjunker ner sen, de ovala formarna funkade mycket bättre att använda. De runda sjönk ner mycket mer och blev inte lika snygga!
Nygräddade, in i kylskåpet och vänta tills nästa dag!
Mmm, karamelliserad och klar att avnjuta!
ro artemis
Posted at 14:24h, 06 decemberVad gott!! Älskar creme brulée!
Carolina
Posted at 14:38h, 06 decemberÅh så gott, kan du maila över lite? 😉
I dagens lucka i min julkalender finns en utmärkt julklapp åt oss vuxna: Ett presentkort på 500 kr hos Wishdesign som har massor med snygga smycken och tunikor! 😉
Veronica G W
Posted at 14:45h, 06 decemberOjoj inte illa!!
pia
Posted at 15:43h, 06 decembermumsit!
kanske de e nåt man får provsmaka i jul när ni kommer hem?
Emma Kök
Posted at 17:52h, 06 decemberIgår köpte jag en fransk dessertkokbok som bara handlar om creme brulée. Helt fantastisk med många olika variationer och påhitt. Ser fram emot att prova när jag kommer hem 🙂
Linda
Posted at 18:27h, 06 decemberOoooh, det där såg ju fantastiskt gott ut!
Du är så pysslig!
Bara en kaka till...
Posted at 19:49h, 06 decemberCrème brulée är ju bara så gott! Jag skulle kunna äta det varje dag under resten av mitt liv! 🙂
Birgitta Höglund's Mat
Posted at 09:13h, 07 decemberDet där är Dessert #1 för mig. Brukar alltid testa den vart jag än kommer på mina resor. Utomlands finns den ofta på menyerna och även på caféer.
En perfekt avslutning på en god måltid, eller bara som en njutning till en kopp kaffe.
Emmy
Posted at 12:20h, 07 decemberJag har aldrig testat att göra crème brulée, men det är ju såå gott. Man får väl ta och önska sig en brännare av tomten…
mamma
Posted at 18:47h, 07 decemberDu var verkligen värd brylee brännaren för allt gott vi får del av här ,och den här bryleen du gjort ser ricktigt god ut ,hoppas du gör en provsmakning åt oss till jul så vi verkligen får njuta
Lillsnörpa - Grönt, Pyssel o Äpplen
Posted at 20:53h, 10 decemberVilken gullig banner du har! 🙂 Så fin! /Lillsnörpa
Moa
Posted at 16:40h, 11 decemberDet här receptet var toppen 🙂 Det var första gången jag gjorde creme brulée efter att ha inhandlat skålar och brännare. Förut har jag alltid gjort pannacotta, men hädanefter blir det creme brulée 🙂
Pingback:Italiensk Nyårsmeny | Kardemumma Gumman
Posted at 14:06h, 20 december[…] dessert passar Panna Cotta eller creme brulée som serveras i små […]