Creme Brulée

Tomten har varit tidig iår! 🙂 Snälla Richard som driver den fantastiska webshopen för oss matälskare Culina.se lät mig köpa en Creme brulée brännare till ett väldigt förmånligt pris (vilket min snälla mamma betalade sen).

Nu har jag testat göra creme brulée och slutklämmen när man skulle karamellisera sockret var nästan ett Halleluja moment! 😀 Luktade undebart. typ som sockervadd!

Tack till er båda två!

Det här behöver du: 6 personer

5 dl Grädde (Eller 50/50 mjölk/grädde)
1 Vaniljstång
6 st äggulor
1 dl Strösocker

Tillbehör:
Strösocker & florsocker
Brännare
Portionsformar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde och hälften av sockret.
Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.

Vispa under tiden äggulorna och resten av sockret tills det blir vitt och luftigt.
Tag ur vaniljstången.
Vispa kraftigt ner den varma gräddbland-ningen i äggsmeten.

Fördela smeten i portionsformar. Ställ dem i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl bruléen i kylskåp över natten.

Strö en blandning av strösocker/florsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera med ex frukt & bär.


Brännaren levererades med 6 st ovala portionsformar.

Grädd/ägg blandningen är klar i vattenbad in i ugnen. Fyll gärna upp blandningen ända till kanten då det sjunker ner sen, de ovala formarna funkade mycket bättre att använda. De runda sjönk ner mycket mer och blev inte lika snygga!

Nygräddade, in i kylskåpet och vänta tills nästa dag!

Mmm, karamelliserad och klar att avnjuta!