30 okt Helstekt Ryggbiff med Råstekt potatis, Bearnaisesås & Tzatziki
Så löd fredags middagen hos oss! Gott gott.. Älskar såser av alla de slag! Emmis skrutt åt med god aptit, Tzatziki är en av hennes favorit saker att “dippa” i.
Det här behöver du:
1½ kg Ryggbiff (hel)
Salt, peppar & kryddor
smör att steka i
Potatis:
5-6 potatisar
2 msk smör
salt, peppar & potatiskrydda
Gör såhär:
Gnugga in olja runt köttet och krydda väl. Bryn runt om i stekpanna så det får en fin stekyta (i smör). Stick in en termometer i mitten och låt den steka i ugnen, ca 125 grader. För medium ta ut köttet när termometern visar 62 grader, welldone ska va minst 72 grader. När köttet är färdigt så lindas det in i folie och låt stå att vila i 10 minuter innan man skär upp det i 1 cm tjocka skivor. (Är köttet medium stekt vill jag gärna ha det i tunnare skivor)
Potatis:
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i potatisen och stek under omrörning tills den fått lite färg. Krydda med salt, peppar & potatiskrydda. Efterstek på svag värme i ugnen tills potatisen är mjuk, 10-15 min ca 200 grader.
Receptet på Tzatziki hittar ni här.
Köttet ska stekas i het panna då det är rumsvarmt och torrt, så slipper ni den gråa trista hinna som annars bildas på köttet då det steks (det kokar istället). Meningen med att bryna köttet innan det läggs i ugnen är att man då får den så kallade Maillardreaktionen. Den innebär att köttets yta blir brynt och samtidigt frigörs en mängd smakämnen. Köttet får en fin yta och behåller saftigheten inuti.
Låt köttet vila efter tillagning så blir det lättare att skär upp i snygga skivor.
Vad har ni själva ätit för fredags middag?! 🙂
Kalasgott
Posted at 23:45h, 30 oktoberMmm så gott! Har jobbat hela dagen lång så det blev ingen middag för min del idag.. dock åt jag lite julskinka(!!) och senapssill när jag kom hem. Juligt värre! 🙂
Pinglan
Posted at 23:55h, 30 oktoberHärlig fredaggsmiddag!!!!!
kardemumma Gumman
Posted at 00:13h, 31 oktoberJennie: hehehe det kallar jag tjuvstart! 😉 😛
Ozzy
Posted at 01:42h, 31 oktoberDet där såg verkligen mumsigt ut, älskar när det är rikligt med sås/såser !
Martina
Posted at 09:26h, 31 oktoberSer jättegott ut, vi åt hemgjorda hamburgare, gott det med!
Filibabba
Posted at 20:28h, 31 oktoberojoj så gott!!! 😀
Emma Kök
Posted at 23:37h, 31 oktoberSer fantastiskt smarrigt ut! Blir hungrig på nyss fast jag nyss ätit de godaste crêpesen på länge..
I Nadjas kök
Posted at 10:47h, 02 novemberMen så gott!
peter
Posted at 22:06h, 03 novemberTack för tipsen, köttet blev super. Vi körde dock en rostade grönsaker till det hela och en gräddsås med blåbärs glögg. Smaskens
Helena
Posted at 19:02h, 21 oktoberGjorde detta ikväll – tack!!! Mkt gott! 🙂
Dan
Posted at 12:30h, 30 januariHej!
Ett litet tips: När köttet är färdigt i ugnen och man lägger det i folie så fortsätter tillagningen. Foliet isolerar nämligen värmen så bra. Man riskerar då att t.ex. medium blir well done. Lägg i stället köttet i smörpapper.