Helstekt Ryggbiff med Råstekt potatis, Bearnaisesås & Tzatziki

Så löd fredags middagen hos oss! Gott gott.. Älskar såser av alla de slag! Emmis skrutt åt med god aptit, Tzatziki är en av hennes favorit saker att ”dippa” i.

ryggbiff

Det här behöver du:

1½ kg Ryggbiff (hel)
Salt, peppar & kryddor
smör att steka i

Potatis:
5-6 potatisar
2 msk smör
salt, peppar & potatiskrydda

Gör såhär:
Gnugga in olja runt köttet och krydda väl. Bryn runt om i stekpanna så det får en fin stekyta (i smör). Stick in en termometer i mitten och låt den steka i ugnen, ca 125 grader. För medium ta ut köttet när termometern visar 62 grader, welldone ska va minst 72 grader. När köttet är färdigt så lindas det in i folie och låt stå att vila i 10 minuter innan man skär upp det i 1 cm tjocka skivor. (Är köttet medium stekt vill jag gärna ha det i tunnare skivor)

Potatis:
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i potatisen och stek under omrörning tills den fått lite färg. Krydda med salt, peppar & potatiskrydda. Efterstek på svag värme i ugnen tills potatisen är mjuk, 10-15 min ca 200 grader.

Receptet på Tzatziki hittar ni här.

Köttet ska stekas i het panna då det är rumsvarmt och torrt, så slipper ni den gråa trista hinna som annars bildas på köttet då det steks (det kokar istället). Meningen med att bryna köttet innan det läggs i ugnen är att man då får den så kallade Maillardreaktionen. Den innebär att köttets yta blir brynt och samtidigt frigörs en mängd smakämnen. Köttet får en fin yta och behåller saftigheten inuti.

MAT 8 069

Låt köttet vila efter tillagning så blir det lättare att skär upp i snygga skivor.

MAT 8 075

Vad har ni själva ätit för fredags middag?! 🙂