28 sep Vispgröt, klappagröt, frasagröt, Lingongröt…
Kärt barn har många namn!
Denna luftiga gröt brukade mamma ha klar som mellis när vi kom hem ifrån skolan! Den är underbart god och typisk Finsk! Lite märklig att äta då den smälter i munnen…
Emmis verkade gilla den, kanske berodde på den rosa färgen! 🙂
Det här behöver ni:
ca. 8 portioner
1 liter vatten
1,5 dl mannagryn
3/4 dl Hallonsylt
3/4 dl lingonsylt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör såhär:
Koka upp vattnet i en medelstor kastrull, vispa i mannagrynen och en nypa salt.
Koka gröten på medelvärme i ca. 10 min, och rör om ibland med en träslev. Häll sylten och sockret i gröten och rör om, låt den inte koka mera. Lyft kastrullen från spisen. Låt gröten kallna. (Lägg kastrullen i vattenbad)
vispa gröten pösig med elvisp i 5 minuter.
Servera med Mjölk.
Ps: Man kan naturligtvis använda hela lingon & hallon och mosa ihop.
momma
Posted at 20:32h, 28 septemberSer underbart gott ut
Anna/Frostrosor
Posted at 21:29h, 28 septemberDet är ju så gott med klappgröt! Brukar göra den på antingen lingon eller hallon men har aldrig blandat! Det kanske man ska prova nästa gång!
gronkis
Posted at 22:14h, 28 septemberÅh det görs här hemma också, mums!
Helena Ljunggren
Posted at 08:49h, 29 septemberKlappgröt är så vansinnigt gott 😛
Ninus
Posted at 19:18h, 29 septemberBarndomsnostalgi! 🙂 Snygg tallrik by the way… 😉
Mim
Posted at 14:18h, 11 juniDet är jättegott med röda vinbär också.