Västerbottenspaj

Helgens kräftskiva var en lyckad tillställning, goda vänner, mat, dessert, lekande barn, härligt väder, sangria, vin, crocket och massa babbel!

Buffén bestod av:

Kräftor (såklart)
Räkor
Västerbottenspaj
Grekisk sallad
Pesto tomater
Köttbullar & korv
Örtbaguetter

Äppelkaka med Vaniljvisp
Kladdkaka

Västerbottenspajen tog jag receptet ifrån senaste Buffé tidning. (Nr 8 2009)

västerbottenspaj

Det här behöver du:
Portioner: 10-12 bitar

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling

FYLLNING
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
salt , svartpeppar & Ekrökt Chili med Paprika

Gör såhär:

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, 1/2 tsk salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
5. Koka upp mjölk och grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
6. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt, svartpeppar & Ekrökt Chili med Paprika. Häll fyllningen i pajskalet.
7. Grädda pajen i ca 45 minuter. Servera med t ex kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom.

MAT 6 025

MAT 6 029

Tack alla festdeltagare, vi hade en mycket trevlig afton!