Karelska piroger med Äggsmör

Karelska piroger med Äggsmör

Karelska piroger är väldigt vanligt i Finland och kan köpas färdiga i nästan varje butik, men även i sverige säljs dom på många ställen! Rågdegen är lite hård och har ett bra tuggmotstånd. Osötad risgrynsgröt innuti. Super goda!

pirog

Deg

Ingredienser:

6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt

Fyllning

2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt

Äggsmör

4 råa ägg
2 msk vatten
ca 75 g smör eller margarin
salt & svartpeppar

Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.

Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.

Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.

Äggsmör:

Hacka  äggen med en gaffel och blanda ihop med vatten. Lägg äggsmeten i micro ca 1 ½ minut, ta ut och rör om och micra ytterligare 1½ minut. Blanda ihop smöret med äggröran och krydda.

Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!

nette
info@kardemummagumman.se
12 Comments
  • Fias kastruller
    Posted at 10:48h, 03 juli Svara

    Sådana piroger brukar min mammas gamla moster bjuda på. Jag vet inte om hon gör de själv men de är riktigt goda, väldigt mättande! Trevlig helg!

  • Minna
    Posted at 14:16h, 03 juli Svara

    De där känner jag igen från min barndom :). Brukar alltid köpa med mig nån förpackning när jag besöker släkt i Finland, de är riktigt goda! Har gjort dem själv en gång men de blev sådär. Ska prova ditt recept framöver!

  • Sandra drömkaka
    Posted at 15:28h, 03 juli Svara

    Men oh det här var något nytt!
    Jag som älskar piroger, det här lät intressant! 🙂

    Hoppas du har en härlig fredag!

  • vivvi
    Posted at 21:25h, 03 juli Svara

    Jag rekommenderar alla i sommarsverige att prova min goda chesecake, den smakar nästan som glass.
    gottochenkelt.blogg.se

  • Karin W
    Posted at 21:38h, 03 juli Svara

    Jamen såna där har ju jag ätit en gång för längesen hos min kompis som är från Finland!

  • skotornet´s webmaster
    Posted at 12:54h, 04 juli Svara

    Ohhh, så gott.. det här receptet behövde jag för jag har köpt dessa på ica och blivit så besviken.. de är så torra men nu kan jag ju göra egna själv *slickar mig kring munnen*

  • Therese
    Posted at 19:36h, 04 juli Svara

    Det här var nått nytt, aldrig sett förut..

  • åsa - hello sugar!
    Posted at 21:54h, 05 juli Svara

    det här var minsann annorlunda! jag blir allt lite nyfiken på hur det smakar! ser då gott ut!!

  • I Nadjas kök
    Posted at 07:11h, 06 juli Svara

    Ja! Detta är ju supergott. När jag var liten så var min bästa kompis finska och hennes mamma gjorde sååå goda Kareliska piroger. 🙁 har tyvärr inte ätit dem sedan dess…

    Nadja

  • Caroline
    Posted at 07:19h, 11 juli Svara

    Å vad det vattnas i munnen på mig nu. Dessa äter jag alltid när jag är i Finland på besök, och om ett par veckor ska jag dit igen! Men orkar man vänta så länge tro?

  • Marie
    Posted at 09:21h, 11 mars Svara

    Hur hackar man råa ägg?

  • Maria
    Posted at 15:53h, 26 mars Svara

    Åh, vad smarrigt!

Post A Comment