03 jul Karelska piroger med Äggsmör
Karelska piroger är väldigt vanligt i Finland och kan köpas färdiga i nästan varje butik, men även i sverige säljs dom på många ställen! Rågdegen är lite hård och har ett bra tuggmotstånd. Osötad risgrynsgröt innuti. Super goda!
Deg
Ingredienser:
6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt
Fyllning
2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt
Äggsmör
4 råa ägg
2 msk vatten
ca 75 g smör eller margarin
salt & svartpeppar
Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.
Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.
Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.
Äggsmör:
Hacka äggen med en gaffel och blanda ihop med vatten. Lägg äggsmeten i micro ca 1 ½ minut, ta ut och rör om och micra ytterligare 1½ minut. Blanda ihop smöret med äggröran och krydda.
Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!
Fias kastruller
Posted at 10:48h, 03 juliSådana piroger brukar min mammas gamla moster bjuda på. Jag vet inte om hon gör de själv men de är riktigt goda, väldigt mättande! Trevlig helg!
Minna
Posted at 14:16h, 03 juliDe där känner jag igen från min barndom :). Brukar alltid köpa med mig nån förpackning när jag besöker släkt i Finland, de är riktigt goda! Har gjort dem själv en gång men de blev sådär. Ska prova ditt recept framöver!
Sandra drömkaka
Posted at 15:28h, 03 juliMen oh det här var något nytt!
Jag som älskar piroger, det här lät intressant! 🙂
Hoppas du har en härlig fredag!
vivvi
Posted at 21:25h, 03 juliJag rekommenderar alla i sommarsverige att prova min goda chesecake, den smakar nästan som glass.
gottochenkelt.blogg.se
Karin W
Posted at 21:38h, 03 juliJamen såna där har ju jag ätit en gång för längesen hos min kompis som är från Finland!
skotornet´s webmaster
Posted at 12:54h, 04 juliOhhh, så gott.. det här receptet behövde jag för jag har köpt dessa på ica och blivit så besviken.. de är så torra men nu kan jag ju göra egna själv *slickar mig kring munnen*
Therese
Posted at 19:36h, 04 juliDet här var nått nytt, aldrig sett förut..
åsa - hello sugar!
Posted at 21:54h, 05 julidet här var minsann annorlunda! jag blir allt lite nyfiken på hur det smakar! ser då gott ut!!
I Nadjas kök
Posted at 07:11h, 06 juliJa! Detta är ju supergott. När jag var liten så var min bästa kompis finska och hennes mamma gjorde sååå goda Kareliska piroger. 🙁 har tyvärr inte ätit dem sedan dess…
Nadja
Caroline
Posted at 07:19h, 11 juliÅ vad det vattnas i munnen på mig nu. Dessa äter jag alltid när jag är i Finland på besök, och om ett par veckor ska jag dit igen! Men orkar man vänta så länge tro?
Marie
Posted at 09:21h, 11 marsHur hackar man råa ägg?
Maria
Posted at 15:53h, 26 marsÅh, vad smarrigt!