Pineapple Upside down cake (Ananas kaka)

Idag testade jag att göra denna underbart goda “upp och ner kaka”! Gillar ni riktigt saftiga & mjuka kakor är denna något för er! MUMS! Jag avnjöt en bit med en klick grädde och den var undebart god!
Jag hade glömt att köpa coctail körsbär så jag satte hallon i ringarna, men hade varit mycket mer exotiskt med körsbär! 🙂

Pineapple Upside down cake

ananascake
pineapple cake

Det här behöver du:

Toppingen:
50 g smör
1 dl farinsocker
7 skivor ananas
7 cocktail körsbär
Kanel & kardemumma

Sockerkakssmeten:
4 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör eller margarin

sist: 4-5 msk Ananas saft

Gör så här
Toppingen:
Smält fettet direkt i formen (en rund form med löstagbar kant). Sikta över farinsockret i ett jämnt lager. Lägg de väl avrunna ananasringarna i formen. Lägg ett coctailbär i varje Ananas “hål”. Strö över lite kardemumma & kanel över hela.

Sockerkakssmeten:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål. Blanda äggsmeten med mjölskålen och rör om, till sist rör ner det smälta avsvalnade smöret. Häll sockerkakssmeten direkt över ananasen och grädda i ugn, ca 200 grader i ca 40 minuter (eller tills den känns färdig). Ringla ananas saften över kakan och låt den svalna. Stjälp upp kakan när den blivit lite svalare och servera med ex glass eller grädde!9 thoughts on “Pineapple Upside down cake (Ananas kaka)”

  • Ååh,va ja vart snåål! Honde kakon bruka mamm min bak mytchi tå ja va barn å ja ÄLSKA on!! =)

  • Försökte göra kakan enligt ditt recept men smeten blev på tok för “blöt”, liknande recept använder 50 g smör i själva smeten, men i ditt recept står det 200. Har du bara skrivit fel eller varför fungerar det inte för mig? (Jag har rejäl bakvana så känns snopet att det inte fungerade)…

  • Jag ber om ursäkt. Jag fick sänka värmen ned till 150 nästan direkt för smeten svällde rejält och blev småbränd på ytan. 10 min innan tiden gått ut (dvs 30 miin) så såg det ut som ett misslyckande med skvalpig smet i formen under småbrända ytan. Nu när tiden var klar kollade jag och snacka om förvåning när det var klart och kakan blev jättefin när jag vände den rätt! Jag har en liten ugn, kan det påverka att det svällde och brände så snabbt? Det skall bli intressant att se hur den smakar i morgon… (De på jobbet är mina försökskaniner;D)

  • den här kakan snubblade jag över på mitten av åttiotalet. eftersom många inte vågar ta så stor bit, så har jag börjat göra den i långpanna(30×40). jag har då 12 ananasringar. jag är noggrann när jag lägger i dom, det blir då lättare att skära. först gör jag rutor av varje skiva och sedan skär jag diagonalt över dom. det blir då 24 lagom stora bitar. om någon skiva sitter kvar, lägger jag den snabbt på plats, då “limmas” dom fast när kakan kallnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *