Goda Munkar till Valborg! (Munkringar)

Så står valborg för dörren! Härligt solsken har vi här i Sthlm… Vi är bortbjudna på grillkvällar & middagar hela helgen! Tänkte ta mig ett glas av mjöden som är klar samt en struva till fikat och sätta mig på balkongen! Men hittade inga struvor i varken frysen eller skafferiet… Börjar misstänka vi har en liten skåpråtta här hemma!
Nåja, måste väl se till att den överlever då och satte igång med munk bakning! Så nu har jag iaf njutit på balkongen! 😉

munkar

 

 

Det här behöver du:

100 g smör
100 g smält smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
¾ dl socker
1 ägg
ca 6 dl vetemjöl

Till kokning:
Kokosfett

Gör så här:

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Blanda i socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta ihop degen. Täck över och låt jäsa en stund.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut degen till ca 2 cm tjocklek. Använd 2 glas för att trycka ut ringarna. Ett stort samt ett med liten öppning att trycka inne i ringen.

Fritera munkarna i en stor kastrull i varmt olja. Man kan prova om oljan är tillräckligt varm med en bit deg: om den pyser i oljan är oljan rätt tempererad. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper och rulla dem sen i socker.

Ps: Kasta inte bort det som lämnar av de små ”cirklarna” i mitten.. Rulla dem till en boll och fritera samt rulla i socker! Muuums!

Recept på struvor & mjöd hittar ni här!

Imorgon är sista chansen att tävla!

TREVLIG VALBORG!