Linssoppa med potatis, kanel och chili & Sirapslimpa

Idag luktar det nybakt sirapslimpa i hela huset, blandat med en spännande doft av kanel… mmm…

Linssoppa stod på dagens meny men tycker bara linser blir för ”fattigt” och smaklöst! Denna har en lite spännande sting av kanel & chili! 😉

Matig Linssoppa med Potatis, kanel & Chili

mat-122

(Porslinet kommer ifrån Pentik, serien ”Aino”, som jag samlar på) 😉  <3

Det här behöver du:

 • 1 gul lök
 • 1 vitlöks klyfta
 • 3 potatisar
 • 2 morötter
 • 2 dl röda linser
 • 1.5 l vatten
 • 0.5 dl lättgrädde
 • 1 grönsaksbuljong tärning
 • kanel, chili krydda, allkrydda, salt & peppar

Skölj linserna under rinnande vatten och låt vattnet rinna av ordentligt. Skala löken och vitlöken och fräs i en kastrull med olja, krydda lökblandningen med lite malen kanel & chili. skala och skär i bitar potatisen och morötterna, tillägg i kastrullen och häll över 1.5 l vatten. Lägg i buljongtärningen samt krydda. Låt koka upp. Tillägg sen de röda linserna och låt koka i ca 20 minuter. rör sist i lite grädde och smaka av…

mat-121

                      *******************************************************

Sirapslimpor med krossat linfrö (2 st stora)

mat-1241

Det här behöver du:

 • 50 g jäst
 • 2 ägg
 • 5 dl vatten
 • 1 dl Farinsocker
 • 1 dl mörksirap
 • 2 msk olja
 • 2 tsk salt
 • 700 g Mörkt lantbrödsmjöl
 • 500 g Vetemjöl
 • 1½ dl Krossat Linfrö

Blanda jästen i en bunke med 5 dl fingervarmt vatten (max 37 grader) tillsammans med sirap, farinsocker, olja samt salt. Vispa ner 2 ägg och fortsätt vispa tills jästen och sockret löst sig i vätskan. Tillsätt vetemjöl, Lantbrödsmjöl samt krossade linfrön lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek. Penslas med sirapsvatten före och efter gräddning. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

mat-115