Rådjursfilé med palsternackspuré och rödvinssås

Rådjursfilé med palsternackspuré och rödvinssås

Viltköttet vi beställde ifrån Basunda gård går åt som smör på heta stenar hos oss! Vi är så nöjda med kvalitén och servicen så kommer göra fler beställningar! En av favoriterna har varit rådjursfilè.

Du behöver

  • 600–800 g rådjursfilé
  • 2 msk olivolja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 3 msk smör

Palsternackspuré

  • 4 st palsternackor (ca 400 g)
  • 2 st potatisar (ca 200 g)
  • 2 st schalottenlökar
  • grädde
  • 3 msk smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Rådjur
Ugnsvärme 150 grader.

  1. Putsa, salta och peppra filén.
  2. Smält smöret i en het stekpanna.
  3. Bryn filén runt om och efterstek i ugnen tills stektermometern visar 60 grader, ca 20 minuter. Spara skyn.
  4. Skär filén i centimetertjocka skivor på snedden.

Palsternackspuré

  1. Skala och finhacka schalottenlökarna. Stek mjuka i smör.
  2. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg alltsammans i en tjockbottnad kastrull, tillsätt salt och fyll på med vatten tills det täcker.
  3. Koka upp långsamt.
  4. Sänk värmen och låt rotfrukterna koka under lock tills de är mjuka, cirka 15 minuter.
  5. Häll av vattnet.
  6. Häll ner löken, späd med grädde och mixa till en slät puré.
  7. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås

  • 3 dl rödvin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • peppar
  • 3 dl kalvfond
  • salt
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Gör så här

Rödvinssås

  1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
  3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *