Nyår i Highwalley, Lättrimmad Torskrygg med jordärtskockpuré, svartbetor, purjolök, picklad lök och Vitvinsås

 

 

 

Kan ha varit det bästa nyåret – Någonsin! På alla plan! 🙂 Till nyårsmeny var det fisk som varmrätt vilket var rätt skönt som omväxling!

image

1  kilo torskrygg
2 tsk salt
2 msk rapsolja

Picklad steklök

1 dl rödvinsvinäger
0,75dl socker
200 g små steklökar

Råstekt svartrot

½ kilo svartrötter
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 tsk salt

Jordärtskockspuré

500 g jordärtskockor
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
3 potatisar
3/4 tsk salt
1 tsk pressad citron
100 g smör

Purjolök

2 späda purjolökar
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja

Garnering

dill
vattenkrasse

 

  1.  Skär torsken i tio portionsbitar. Lägg dem på ett fat och salta. Ställ fisken i kylen ca 1 timme, tills saltet smält och fisken blivit lätt rimmad. 
  2. Steklök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.
  3. Puré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av spadet och låt ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Krydda med citronsaft och salt.
  4. Svartrötter: Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.
  5. Purjolök: Sätt ugnen på 150 grader. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra och stek purjon i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills purjoklöken är mjuk, ca 8 min.
  6. Stek fisken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen i 150 grader till 45 grader innertemperatur, beräkna 12–15 min.
  7. Lägg upp fisken ovanpå en klick puré. Garnera med alla tillbehör runtom och ovanpå fisken. Toppa med dill.
  8. Vitvinsåsen tog jag receptet på HÄR!

image

image

image