Slide background

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & Bakblogg med en gnutta familjeliv

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & bakblogg med en gnutta familjeliv

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & bakblogg med en gnutta familjeliv

Kolatårta med Daimgrädde och Jordgubbar

Written by Kardemumma Gumman. Posted in Bakverk, Desserter, Fest & Kalas, Tårtor

Hittade ett smarrigt recept i senaste Ica Buffé, hade kusiner på besök i några dagar så det bjöds på tårta! ;) Verkligen smaskig!!!

Ingredienser

  •                             1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  •                             150 g smör
  •                             300 g digestivekex
  •                             1 l  jordgubbar
  •                             1 ½  dubbeldaim(à 56 g)
  •                             3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
 

Spåra från din sida.

Kardemumma Gumman

En Svensk Mat och Bakblogg

Kommentarer (6)

  • Anna

    |

    Ja,visst var den god och så enkel att göra. Gjorde den på midsommarafton.

    Svara

  • Sanna

    |

    Jag har aldrig testat kondenserad mjölk men jag har hört att det ska vara en höjdare. Det ser supergott ut!

    Svara

  • Camilla

    |

    Har aldrig prövat på kondenserad mjölk ! Skam den som ger sig, skall söka på Prisma. I vilken hylla finns den ? Bredvid kokosmjölken ? Kylhyllan ? Det är sååå knepigt att hitta ”udda produkter”. Det finns ju så många hyllor och mycket i dom. Har man missat ngt, kommer lätt en svordom :). Hoppas allt är väl med dig ! Har saknat bloggen en tid :) Molpe hälsningar !

    Svara

  • Ann-Sofi MATSAFARI

    |

    Oj vilket härligt recept! Dajm är ju så gott i bakverk och tårtor.

    Svara

  • Carro

    |

    Hej! Måste bara säga, vilken härlig blogg!!! Hittade hit nyss… :) Kul med lite ny inspiration!! Provade ett liknande recept på Midsommar, men med vanligt pajskal och turkgrädde(turkisk yoghurt och grädde)istället. Lyckat, men ska nog prova din variant också :)

    Svara

  • Ylva

    |

    Vilket inspirerande recept! Tänker prova att göra tårtan imorgon till min sambos födelsedag! Verkar supergott! :)

    Svara

Lämna en kommentar