Soppduellen, Vinn en Le Creuset gryta! 36


Nu kära läsare har ni chansen att kamma hem en alldeles egen Le Creuset gryta! Jag har blivit utvald som Jurymedlem i Knorr Soppduellen som pågår på deras facebook sida, man ska skapa ett sopprecept med deras färdiga soppor som bas! Men ni har även chansen att vinna en egen gryta här hos mig! (Värde 1799 kr)

För att tävla lägger ni in ert bästa sopprecept i en kommentar (behöver inte ha knorr som bas), eller en länk till er blogg där receptet finns!

Tävlingen avslutas Onsdagen den 28 Mars kl 21.00

*****

Även jag har skapat ett recept som ska ges ut som pressmaterial…

Italiensk tomatsoppa med Knaperstekt Sidfläsk och Kikärter, serveras med Parmesanpinnar

Gjord på Tomatsoppa med mascarpone

  •     1 pkt Knorr Tomatsoppa med Mascarpone
  • 1 st Knorr Fond ”du chef” grönsak
  • 2½ dl grädde
  • färsk timjan
  • 1 pkt kikärter
  • 100 g knaperstekt sidfläsk
  • Riven parmesan

 Parmesanpinnar:

  • Smördeg på rulle
  • Riven parmesan
  • Olivolja
  • Flingsalt

Gör såhär:

Värm soppan och häll ner kikärterna, låt koka 5 minuter, tillsätt grädden. Knaperstek sidfläsket. Toppa soppan med sidfläsk, riven parmesan & timjan. Sporra ut tunna remsor av smördegen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja, strö över salt och riven ost, snurra pinnarna och grädda i 180 grader 8-10 minuter. Servera pinnarna som tillbehör till soppan!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 tankar om “Soppduellen, Vinn en Le Creuset gryta!

  • Suzanne

    Jag brukar göra en mycket enkel soppa här hemma som vi älskar. Den är dessutom LCHF som jag äter så det är toppen.
    Jag steker trattkantareller, osäker på mängd men kanske 4-5 dl förvällda tinade tillsammans med hackad scharlottenlök.
    I det har jag en skvätt kycklingbuljong och kryddar med salt, peppar och timjan.
    Mixar när det fått koka ihop och smakar av med 40%ig grädde till en bra smak och konsistens.

    Äter man inte lchf är det väldigt gott med vitlöksbröd till soppan.

  • Johanna

    Torskfilé 600g (eller annan fisk man tycker om)
    Smör 2 smk
    Gul lök 1 st
    Purjolök ½ st
    Vitlöksklyftor 2 st
    Tomatpuré 2 msk
    Salt, en nypa
    Fiskfond eller buljong 5 dl
    Matlagningsgrädde 2 dl
    Torrt vitt vin 1 del
    Saffran 2 krm
    (eller gurkmeja för färgens skull om man inte tycker om saffran)
    Mogna tomater, skalade och grovhackade, 3 st
    Lite gräslök och persilja

    Gör så här:
    Fräs löken i smör, tillsätt purjolök, pressad vitlök, tomatpuré, salt och fond. Koka i ca 5 min.

    Häll i grädde, vin och lite saffran. Låt småkoka.
    Tillsätt fisken skuren i bitar och tomaterna.
    Låt sjuda och smaka av.

    Strö över gräslök och persilja.
    Servera gärna med ett gott bröd till.

    Bon appetit 🙂

  • Marilen

    Mitt godaste och enklaste sopprecept är Potatis- och löksoppa med ost- och äggstanning!

    1 liter vatten
    2 buljongtärningar (kött eller grönsak)
    1 stor gul lök
    5 medelstora potatisar
    3-4 dl riven ost (valfri efter egen smak)
    4 ägg

    Skär löken och potatisen i 1-2 cm stora bitar. Koka upp vattnet och lägg ner buljongtärningar, potatis och lök och låt puttra i ca 10 min. Salta och peppra efter egen smak!

    Blanda ett rått ägg och 1/4 av osten i en djup sopptallrik. Häll den varma soppan i tallriken. Servera med knäckebröd och ett glas kall mjölk. Enjoy!

  • Denise

    Jag vill också va med, den här soppan tror jag ingen kan motstå.
    Den är till 4 personer.
    Thaisoppa
    4 potatisar
    4dl vatten
    1 burk kokosmjölk
    450gr orientaliska wokgrönsaker(frysta)
    2½ tsk röd currypasta
    1 fiskbuljongtärnong
    ca 400 lax
    ca 1,5-2 dl räkor(frysta)
    Skala och skär potatisen i tärningar. låt koka en liten stund, tillsätt kokosmjölk buljongen och pastan.Låt koka en stund till, till sist så sätter man grönsakerna och laxen,låt det sjuda ca 5 min tills fisken är färdig, sist sätter man i räkorna och låt det få ett uppkok.

  • Jessica S

    En soppa som är älskad av alla och som jag lagar om och om igen är min klassiska ärtsoppa! Så god och smakrik. Koka den gärna läääänge så smakerna riktigt kommer fram – långkok när den är som bäst!

    Ärtsoppa, 6 port

    500 gram torkade gula ärtor
    300 gram rimmat fläsk
    2 l vatten
    1 gul lök
    1 tsk timjan
    1 grönsaksbuljongtärning

    Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs, tex mejram passar bra. Servera med senap och njut!!!

  • Karin

    Ja, det är väl få maträtter som kan mäta sig med en god hemlagad soppa. Jag såg att Knorr hade en tävling men eftersom jag inte har något Facebook-konto kan jag inte delta med något recept där.

    Mina favoritsopprecept finns ju på bloggen och min senaste soppkärlek är den turkiska linssoppan. Den är varm, mättande och välgörande en kylig vinterdag. Lika enkel att göra som god. Alla som jag bjudit att äta den har varit lyriska. Jag är så glad att jag upptäckte att linser inte bara är för vegetarianer.

    Till 4 personer.
    2 gula lökar, fint hackade
    1 stor morot, grovt riven
    2½ dl röda linser, väl sköljda
    3 msk matolja
    2 tsk paprikapulver
    1 msk tomatpuré
    1 msk torkad mynta
    3 Knorr Fond ”Du Chef” Chicken + 1½ liter vatten
    ½-1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar
    ½ – 1 tsk cayennepeppar
    1 citron, pressad saft
    persilja

    Fräs hackad lök, morot och de sköljda linserna i en stor kastrull.
    Fräs alltsammans ca 5 minuter.
    Sänk värmen och tillsätt paprikapulver, tomatpuré och mynta.
    Späd med kycklingbuljongen lite i sänder.
    Koka på svag värme utan lock tills linserna blivit riktigt mjuka (ca 20 min).
    Mixa sedan soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen igen.
    Hetta upp och justera konsistensen. Soppan ska vara ganska krämig. Smaka till sist av med pressad citronsaft, salt, svart- och kajennpeppar. Strö på lite klippt persilja.
    Servera rykande varm med bröd och citronklyftor vid sidan om.

  • Sabina

    KRÄFTSOPPA!

    2 Rivna morötter
    1 Klick smör
    1 Msk Mjöl
    1 Liter Vatten
    2 Fiskbuljongstärningar
    1 Burk Creme Fraiche
    1 Ask Kräftost (mjukost)
    Finhackad dill

    1. Ta en klick smör & fräs de rivna morötterna.
    2. Häll i Mjölet & rör om, Häll i Vattnet & lägg i buljongtärningarna.
    3. Koka upp & låt koka några minuter.
    4. Häll i Creme Fraichen & Önskad mängd dill.
    5. Ta i kräftosten (Ska ej kokas)
    6. Häll upp i en skål & Servera med en dillkvist

    (Det är väldigt gott att ha Foccacia till)

    Suuupergott & Enkelt & kan ätas både som huvudrätt & förrätt:)
    Smaklig måltid!

  • Katja

    En Le Creuset-gryta så fin som få, kan gärna på spisen min få stå 🙂

    Klart jag vill vara med och tävla, lägger ut recept på Minestronesoppa som är en stor favorit här hemma hos både stora som små :)Mängderna i receptet är på ett ungefär och vad gäller smak så får man prova sig fram genom att provsmaka.

    Min godaste Minestrone

    500 g blandfärs
    1 gul lök
    1 snackpaprika/ Ramiro-paprika
    2 morötter
    2 palsternackor
    1-2 vitlöksklyftor
    1 knippe persilja
    3 burkar hela tomater
    2-3 msk tomatpuré
    3 msk olivolja
    Ev. salt och svartpeppar
    Ca. 2 nävar makaronsnäckor ( Kungsörnen )
    Ca. 2,5-3 liter vatten + grönsaksbuljong

    1. Bryn färsen.
    2. Skala och finfördela grönsaker/rotfrukter och fräs allt utom vitlök och persilja en stund i grytan, tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.
    3. Mixa tomaterna och häll i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt puttra på svag värme i ca. 20 minuter och tillsätt blandfärsen, låt puttra ytterligare ca. 10-15 minuter.
    4. Tillsätt till sist makaronsnäckorna och persiljan, låt puttra i 15-20 minuter.

    Servera med baguettehalvor med prästost t ex. och lite oregano, in i ugnen i ca. 10 min, klart!

    Smaklig måltid! 🙂

  • Jennifer

    Efter alla sommrar & lov på Gotland är mitt bidrag Kajpsoppa och Gotlandslimpa!! Den är absolut en av dom bästa sopporna ever, och tro mig jag har smakat ett par:)

    KAJPSOPPA:
    1 gul lök
    1 vitlök
    1 l vatten
    2 st knorr grönsaksbuljong
    1 morot
    3 medelstora potatisar
    5 dl mjölk
    5 dl grädde
    3 dl klippt kajplök

    Finhacka lök & vitlök, skär potatis och moroten i små tärningar. fräs allt i en redig klick smör, slå på buljongen. Koka upp. Häll i mjölk och grädde, låt sjuda på låg värme tills den börjar tjockna något,häll då i kajparna! Soppan klar!!

    GOTLANDSLIMPA:
    Kväll:
    5 dl vatten
    1/2 msk salt
    1/2 msk ättika
    6 dl rågsikt

    Morgon:
    50 g jäst
    1/2 dl vatten
    2 tsk mald pomerans
    1/2 dl sirap
    7 dl vetemjöl

    Kväll: mät upp rågsikt 6 koka upp vattnet m ättika. Slå det över mjölet & låt stå över natten.
    Morgon: rör utjästen i vattnet & blanda i pomerans. häll blandningen i degen & tillsätt sirap. Arbeta in vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter. Jäs 1h. Baka ut till en stor limpa, mjöla & jäs yttligare 1h. Grädda på 200 grader i ca 50 min.

    Kajpar växer bara på försommaren men är roliga att plocka & går jätte bra att ha i frysen. Den här soppan och brödet kanske tar lite tid att göra men är absolut värt allt jobb!!
    Smaklig måltid!

  • Theres

    Här kommer receptet på min favorit soppa !

    GUDOMLIG RÄKSOPPA !

    500g o skalade räkor eller 200g skalade

    1 brk krossade tomater

    2 fint tärnade färska paprikor

    3 msk olja

    1 msk curry

    2 pressade vitlöksklyftor

    1 tsk paprika pulver

    1/2 krm kajen peppar

    3 msk chilisås

    1 tsk salt

    1/2 krm vitpeppar

    1/2 dl vatten

    3 dl grädde

    1. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs kryddorna i oljan. Slå på tomaterna , chilisåsen och vattnet. Låt puttra i 20 min.

    2. Tillsätt grädde och paprika, Låt puttra någon minut.

    3. Lägg i räkorna och låt de bli genom varma precis före servering.

    Servera med en klick creme fraiche och en nygräddad baguette.

  • monika gustavsson

    Bulgarisk Linssoppa! Familjens favorit!

    Ingredienser:
    2 dl gröna eller röda linser
    2 gula lökar
    1 msk olja
    1 liter vatten + 2 st buljongtärningar
    1 msk paprikapulver
    1 tsk salt
    1 st lagerblad
    1-2 st vitlöksklyftor
    1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
    ½ tsk socker
    ½ tsk vinäger
    (½-1 tsk stött timjan)

    Gör så här:
    Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.
    Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)
    Smaka av den färdiga soppan med socker, vinäger och eventuellt mer kryddor. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock.

    Vi älskar denna soppa!

    vh
    Mamma Monika

  • Pernilla

    vi har några återkommande soppor härhemma och jag har svårt att bestämma vilken jag ska bidra med.
    Men det får bli den gratinerade löksoppan, för den har jag själv varit sugen på ett tag…
    3 port.
    5 medelstora lökar
    smör/margarin
    2 msk vetemjöl
    1 liter vatten
    1.5 hönsbuljongtärningar
    1 lagerblad
    vitpeppar
    timjan (ganska mycket)

    Skiva löken och skär dem på hälften. Stek löken gyllengul i smöret i en stekpanna.
    Häll över löken i en stor kastrull. Lägg i lite mer smör. Strö över mjölet och spä med vattnet. Lägg i buljongtärningarna och kryddorna och låt koka i ca 15 min.

    Rostat bröd
    riven ost

    rosta bröd och skär bort kantera.Skär i små kvadrater. Häll upp soppa i ugnsfasta portionsformar. Täck med brödbitar och sen riven ost. Ställ in i ugnen på 250 grader tills det fått fin färg.
    Servera!!!

  • Pernilla

    Min favoritsoppa…

    Palsternackssoppa med chilimarinerade räkor

    Räkor
    Chilipasta (alt. chipotlepasta)
    Rapsolja

    1 gul lök
    1 vitlök
    1 dl vitt vin
    7 dl vatten
    1 hönsbuljongtärning
    3 palsternackor
    2,5 dl creme fraiche
    Salt och peppar

    Skala räkor och blanda med chilipasta och olja.
    Mängden avgör du själv beroende på hur stark du vill ha.
    Marinera i cirka en timma.

    Finhacka lök och pressa vitlök. Fräs i en stekpanna tills löken är mjuk.
    Tillsätt vinet och låt det koka in.
    Tillsätt därefter vatten, buljong och finhackad palsternacka.
    Koka tills palsternackan är mjuk, cirka 20 minuter.
    Mixa och sila soppan.
    Häll tillbaka i grytan och tillsätt creme fraiche.
    Salta och peppra och låt värm soppan igen.

    Trä räkorna på spett och ugnsbaka dem i 8 minuter, 175 grader.

  • Joel E

    Morotssoppa med avocado
    4 portioner

    5-6 morötter (500 g)
    2 potatisar
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    olivolja
    12 dl vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1 msk färsk riven ingefära
    1 tsk rivet limeskal
    1-2 msk pressad lime
    ca ½ tsk sambal oelek
    salt
    1 dl pumpakärnor
    1-2 avocado
    1 paket bacon

    Till servering rostade pumpakärnor, avokado, knaperstekt bacon.

    Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i oljan utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-25min. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. (Istället för ovanstående kan man använda Knorrs krämiga Grönsakssoppa.) Blanda i ingefära, limeskal och saft och koka upp. Smaka av med sambal oelek och salt.

    Rosta pumpakärnorna i mitten av ugnen, ca 3 min i 250 grader. Pass upp så de inte bränns. Det går bra att rosta i en stekpanna också. (Jag skippar kärnorna om det inte är säsong)
    Knaperstek bacon, låt fettet rinna av på hushållspapper.
    Skär avokadon i tärningar och pressa över citrussaft.

    Toppa soppan med avokado, pumpa kärnor och bacon i bitar.

    Soppan görs lite titt som tätt här hemma och serveras då med nybakt (okej, ibland med köpt) bröd.

  • nadia karlsson

    Jag har en förkärlek till enkel och snabb mat, så en varriant av köttsoppa.

    Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i. Vatten efter den mängd du vill ha.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost. Därav älskar jag just den här soppan, du tager vad du haver

  • hillevi karlsson

    kycklingsoppa a la Fagered.
    2 gula lökar
    1 grillad kyckling
    4 dl kokt ris
    2 burkar majs
    3 dl grädde
    2 tsk curry
    1 buljongtärning
    vatten
    salt o peppar efter avsmakning

    rensa kycklingen o dela i lagon ätbitar
    koka riset efter förpackningen
    bryn löken med curry o ha i kycklingen
    ta buljongen-tärningen o fyll på med vatten så det täcker helt
    låt koka upp o ha i riset o majsen
    töm i grädden o rör om
    fyll upp med vatten så det täcker
    låt puttra i ca 30 minuter
    fyll på vatten till önskad konsistent

    ett tips med mindre vatten i blir det en supergo gryta.

  • Sylvia

    Sen jag levde vegetariskt finns ett sopprecept kvar i familjen p.g.a. att det var både gott och nyttigt med protein från bönor.

    BÖNSOPPA
    3dl vita, stora bönor
    blötläggningsvatten + 2 msk salt
    1 stor gul lök
    2 msk smör
    2 vitlöksklyftor
    2 msk tomatpuré
    1 l vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    1/2 tsk paprikapulver
    1/2 tsk mejram
    2 lagerblad
    4-5 kryddnejlikor
    1 purjolök
    1dl hackad persilja
    Skölj bönorna och lägg i blöt med saltet minst 12tim.Häll bort blötläggningsvattnet.
    Hacka och fräs löken, sätt till vitlök, tomatpuré, bönor och slå på vattnet.
    Koka upp, tillsätt buljong, kryddor, sätt fast nejlikor och lagerblad i en bit purjolök, så går det att fiska upp dem när soppan är färdig.
    Koka i drygt en timme.Tillsätt den fint strimlade purjolöken.
    Koka ytterligare en kvart, strö över persiljan.

    Kombinera med ett gott bröd, ost och frukt så blir det en fullvärdig måltid.

    Vill man kan man göra den med animalier för de som ej kan va utan, men soppan med tillbehör brukar duga för den mest inbitne köttätare!

  • Sonja Karlsson

    Kräftsoppa
    För 4 personer.
    Enkel jättegod soppa som inte tar lång tid att tillaga

    Ingredienser
    2 msk margarin
    2 – 3 finrivna morötter
    2 msk vetemjöl
    8 dl vatten
    2 fiskbuljongtärningar
    400 gr kräftost (mjukost)
    2 dl creme fraiche
    1 burk kräftstjärtar i lag
    svartpeppar
    dill
    Gör så här
    Fräs de rivna morötterna i margarinet och strö över vetemjölet. Späd med vatten och
    tillsätt buljongtärningarna och svartpeppar.

    Låt soppan puttra i ca 10 min och rör om då och då.

    Tillsätt mjukosten, creme fraiche och dill.

    Småkoka i ytterligare 5 min.

    Lägg i kräftstjärtarna (häll av lagen, lite kan ev användas som smaksättare) och smaka av.

    Vitlöksbröd passar bra att servera till!

  • Susanne

    Vår favorit gulaschsoppa
    Ca 1kg Högrev i bitar eller Oxgrytbitar av fransyska
    3 Gula Lökar
    1 Röd Paprika
    3 Vitlöksklyftor
    2msk Tomatpuré
    2msk Tomatketchup
    3 Buljongtärningar
    1,8l Vatten
    1tsk Cayennepeppar
    3msk Paprikapulver
    Salt
    Peppar
    4 Potatisar
    4 Morötter

    Crème fraîche till servering

    Fräs hackad lök och hackad paprika i smör tills det är glansigt. Pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsätt köttet och bryn det. När köttet är brynt, så tillsätt tomatpuré, ketchup, paprikapulver, buljong, vatten och kryddor. Låt koka i ca 30 minuter. Skala under tiden potatisen och skär dem i tärningar. Skala morötterna och riv dem grovt. Tillsätt sedan morötterna och potatisen till soppan. Låt koka i ytterligare 30 minuter. Känn efter så att potatisen är mjuk. Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera med crème fraîche och ett gott bröd.

  • Jenny

    Här kommer min absoluta favoritsoppa….lätta att göra är den också!

    Fisksoppa Bali, 4 pers
    1 påse fryst fisk mix
    lite frysta räkor
    ½ påse frysta wokgrönsaker, tex Findus Wok Bali a 900 g
    1-2 msk olja
    1 msk röd cyrry pasta (variera mängd efter smak)
    6 dl fiskbuljong
    4 dl kokosmjölk
    60 g nudlar
    2 msk fisksås (nam pla)
    1 lime
    salt efter önskemål

    Fräs wokgrönsakerna i olja. Tillsätt currypasta och rör om. Häll över fiskbuljong och kokosmjölk. Bryt nudlarna och lägg i soppan. Låt allt koka upp. Tillsätt fisken. (om du har i räkor – lägg i dessa sista minuten så att de inte blir sega). Smaksätt med fisksås och rivet skal av en lime. Låt småkoka ca 6-8 minuter. Smaka av med salt och mer curry pasta om du vill ha soppan mer kryddstark. Servera med klyftor av lime att droppa i soppan och ett gott bröd, t ex lantbröd.

  • Emma Sörensen

    Fick det här receptet en höstkväll hos en vän när vi rensade löv i hennes trädgård! Det är tokigt gott! 🙂

    FÄRGSTARK HÖSTSOPPA! 4p

    4 potatisar
    4 morötter
    2 gula lökar
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1L kycklingbuljong
    1 dl mellangrädde

    Skala och skiva potatis och morötter. Fräs löken i kastrullen. Tillsätt ovanstående ingredienser och låt koka i 15 minuter. Mixa sedan till pure med hälften av buljongen, späd med grädde och den sista buljongen, smaka av med salt och peppar.

    KLICK:
    1 dl keso
    1 dl gräddfil
    1-2 msk pepparot på tub.

    Blanda ihop och klicka i soppan. Strö över klippt persilja och njut!

  • Rebecka

    Rebeckas smarriga jordärtskocksoppa med tryffelolja
    (2 personer)

    0,5 kg jordärtskockor
    2 schalottenlökar, finhackade
    2 msk Smör
    1 dl vitt vin eller matlagningsvin
    4 dl grönsaksbuljong
    1 dl grädde
    Några stänk tryffelolja
    salt och peppar
    Ett gott surdegsbröd
    Eventuellt 4 pilgrimsmusslor

    Stek löken i smör på låg värme, utan att den tar färg. Under tiden skrapar du av skalet på jordärtskockorna med en sked, så förlorar du inte så mycket av den dyra rotfrukten som om du använder en potatisskalare. Skär skockorna i mindre bitar och släng i tillsammans med löken. Sen häller du på buljong och vin, och låter det koka upp tills skockorna är riktigt mjuka (ca 15 minuter). Mixa till en slät soppa, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar – jag tycker personligen att det är gott med rätt mycket peppar. Servera i skålar och stänk på tryffelolja lite snyggt och konstnärligt. Om du inte gillar tryffelsmaken går det lika bra med en god och smakrik olivolja. Servera med några skivor saftigt surdegsbröd och flingsalt.

    När jag serverar soppan som förrätt brukar jag nöja mig såhär, men är det till huvudrätt så steker jag upp ett par pilgrimsmusslor per person. Använd varm panna, generöst med smör och stek dem snabbt, ca en minut på varje sida beroende på storlek.

  • Ninja

    Min favoritsoppa är grönsakssoppa och en snabb sådan. Ett viktväktarrecept jag fått nån gång. Koka 2 påsar med strimlade soppgrönsaker (kanske 500 g ?) med en (Knorr) köttbuljongtärning och 7 dl vatten. Då de är mjuka (ca.10min.) tar du stavmixern och kör dem till pure’. Sen tillsätter du 2,5 dl smaksatt grädde, låg fetthalt c.7 %. Jag har använt Valios 3 ostar grädde. Sen är det bara att hugga i! Mums. Och jag har så länge drömt om en såndär gryta men som hemmafru med små barn så har inte budgeten tillåtit.
    Fin blogg annars!

  • Sonja Karlsson

    Madelenes fisksoppa
    6-8 port
    En ljuvlig fisksoppa som är helt värd sin tid att tillaga

    Du behöver:
    1 kg fisk (gärna oloka sorter)
    300-400 skalade räkor
    3 medelstora potatisar
    2-3 morötter
    1 purjolök
    1-2 gula lökar
    1,5 l vatten
    2 fiskbuljongtärningar
    hummerfond efter smak ca 0,5 dl
    2 tetrapack med krossade tomater gärna en med chilismak
    3 dl grädde
    3 dl vitt vin
    salt, vitpeppar
    1 pkt saffran
    margarin

    Gör så här:
    Fräs margarin i en stor kastrull,lägg i saffran
    Lägg i purjolök,gul lök,potatis och morötter skurna i bitar och fräs en stund
    Häll i vatten och fiskbuljong och låt småkoka i ca 10 min
    Blanda i de krossade tomaterna
    Häll i grädde och vitt vin och hummerfond
    Smaka av tillsätt salt och vitpeppar om det behövs
    När allt är ihopkokt och grönsakerna lagom mjuka lägg i fisken skuren i små bitar
    Sist läggs räkorna i.
    När räkorna blivit varma servera gärna med aioli och ett gott ljust bröd!

  • Sandra Pettersson

    Kräftsoppa med räkor

    4 portioner
    kräftskal från 1-2 kg kräftor
    500 gram räkor med skal
    1 hackad gul lök
    0,5 dl olivolja
    3 msk vetemjöl
    1 liter fiskbuljong
    3 dl grädde
    5 cl torr sherry

    Skala räkorna.
    Fräs på hög värme under omrörning kräftskal, räkskal, lök och mjöl i olivoljan i 5 minuter.

    Tillsätt buljongen och låt koka i 10 minuter.
    Häll försiktigt av buljongen i en annan kastrull utan att skalen följer med. Släng skalen. Tillsätt grädde och sherry.

    Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg lite räkor i mitten av tallriken och slå soppan runtom

  • Sara

    Här kommer ett recept på en jättegod fisksoppa. Den är snabblagad och mycket lätt att göra samtidigt som den är lyxig 🙂

    Fisksoppa

    400g torskfile
    1 pkt Knorr tomatsoppa
    1 lök
    1 pkt saffran
    1 tsk salt
    1,5 dl vatten
    1,5 dl grädde
    0,5 dl dill
    100g räkor

    1. Fräs löken i smör
    2. Tillsätt saffran
    3. Häll i vatten+grädde och koka upp
    4. Lägg i den skivade torsken och sjud fisken i 10 min
    5. Häll i tomatsoppan och låt den bli varm
    6. Lägg i dill och skalade räkor och servera

  • Fröken Dill

    SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.

    Jag skulle bli fullständigt överlyckling om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.

    Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir en doftande grönsakssoppa med aubergine.

    http://frkdill.blogspot.se/2012/03/en-sherrydoftande-gronsakssoppa-med.html

    Den här soppan kanske inte vinner skönhetspris, men den är otroligt god! Tillagad aubergine smakar härligt mustigt och den ger också soppan en speciell, len konsistens. Sherryskvätten ger den milda, gräddiga rätten en kick och smaken förhöjs ytterligare när man lägger i tillbehören riven färsk parmesan och basilika.

    Sherrydoftande grönsakssoppa, 6 port
    2 auberginer
    1 morot
    1 potatisar
    2 stjälkar stjälkselleri
    1 gul lök
    1 liten purjo, det vita
    1,5 l grönsaksbuljong
    2 msk olivolja
    2 dl grädde
    3 msk sherry
    salt och svartpeppar

    Färsk basilika, färsk parmesanost

    Skala och tärna grön- och rotsakerna grovt. Fräs i olja utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills det blir mjukt. Det tar ca 20 minuter.

    Häll i grädden, mixa med stavmixer tills soppan blir slät.

    Smaka av med salt och peppar, späd ev med mer vatten om det blir för tjockt.

    Häll i sherryn. Servera soppan toppad med basilika och riven parmesan.