Tips för dig som vill hyra bil utomlands!

Jag älskar friheten det innebär att ha en hyrbil på semstern! Man kan ta sig till platser som man annars inte skulle se, men allt är inte alltid frid och fröjd! Skriver därför detta inlägg med lite saker att tänka på.

Var hyr jag bil?

Online hittar du massor av olika uthyrare. Dels finns det märkesuthyrare som exempelvis Hertz, Avis, Budget, Alamo etc.  Dels hyrbilsförmedlare (brokers) som Holiday Autos, Auto Europe, Rentalcars mm.

Förmedlarna har själv inga egna bilar. Förmedlaren fungerar som en mellanhand och erbjuder bilar från ett urval av olika märkesföretag.

Fördelen om man hyr direkt av en märkesuthyrare är att du får ett avtal med enbart en part. Märkesföretaget har även en svensk kundtjänst som reder ut eventuella problem som kan uppstå.

Hyr man genom en förmedlare får man två avtal. Ett med förmedlaren som man bokar och betalar hos. Sen ett annat avtal som du skriver på hos uthyraren när du hämtar ut bilen. Skulle något gå fel riskerar du att bollas mellan de båda parterna. De flesta förmedlare har heller ingen svensk kundtjänst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åldersgränser

 • Under 21 år? Då är det mycket svårt eller tom omöjligt att hyra bil.
 • Under 25 år? Väsentligt högre hyra och mycket högre kostnad för försäkring.
 • Över 70 år? Då är det svårt att hyra bil i vissa länder, tex i Storbritannien.

Läs villkoren på hyrfirmans hemsida noggrannt eller ring direkt till deras kundtjänst.
Oavsett ålder måste du också ha haft körkort i minst ett år.

Hyrbilspriser

Det är oftast rätt prisvärt att hyra bil, men att förstå sig på prissättningen kan vara svårt. Grundpriset brukar vara lågt, tillvalen sen är dyra. Fler frivilliga tillval erbjuds även när du ska skriva på hyresavtalet och hämta bilen. Slutpriset är därför svårt att veta innan. Försök ta reda på eventuellt tillkommande kostnader innan du bokar. Leta på hyrfirmans hemsida eller ring deras kundtjänst. Tänk på att “totalpris” eller “garanterat pris” inte inkluderar frivilliga tillval.

 • Boka i förväg och få bästa priset.
 • Betala när du bokar och få ett lite lägre pris.
 • Reser du charter hyr du oftast förmånligast av den hyrfirma som researrangören har ett lokalt avtal med.
 • Flygbolagen brukar erbjuda bra hyrpriser om bilen bokas samtidigt med flygbiljetten. Bokningen görs då hos en hyrbilsfömedlare.
 • Bilhyran beräknas på två sätt. Antingen fri körsträcka (unlimited mileage) = högre hyra per dag. Eller omvänt: låg hyra per dag + avgift per körd kilometer. Fri körsträcka är vanligast.
 • Bilen hyrs per dygn, räknat från när du hämtar ut den. Lämnas bilen bara en kort stund för sent, debiteras ett nytt dygn.

Hyrbilsförsäkringar

Hyrbilsföretagen beskriver försäkringarna dåligt och med knepiga förkortningar. Försäkring ingår står det. Men vilka försäkringar? Och hur hög är självrisken? Ta reda på det innan du bokar. Viktigast är att få besked om är hur mycket det kostar dig om det blir en skada på bilen.

Syna bilen när du hämtar ut den

Kontrollera bilens skick innan du kör iväg. Finns lackskador? Stenskott på vindrutan? Böj dig ned och leta efter repor eller bucklo. Känn efter även undertill.

Se till att få alla skador noterade på kontraktet, även de små. Nöj dig inte med muntliga besked om att “de där skadorna vet vi om”. Fotografera så du själv har bildbevis. Då riskerar du inte att få betala för gamla skador vilkete vissa biluthyrare utnyttjar.

Mer att tänka på…

 • När bilen hämtas ut blockeras en deposition på ditt kreditkortskonto. Beloppet varierar, upp till 20 000 kr är inte ovanligt, vilket de blockerade på vårt konto sist när vi hyrde i italien. Pengarna finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen. Ska kortet användas även för andra semesterutgifter måste kontot således ha en extra hög kreditgräns. Pengarna släpps när bilen lämnas tillbaka heter det, dock tog det flera dagar innan de släpptes sist.
 • För depositionen krävs ett kreditkort. Rena betalkort (typ Maestro eller Visa Electron) där beloppet dras direkt från ditt konto godkänns inte.
 • Fler som ska köra? Berätta det innan du skriver på avtalet. En extra förare ingår ibland, men inte alltid.
 • Krånglar bilen ska hyrfirman ordna ersättningsbil eller se till att felet repareras. En del uthyrare försöker ta betalt för denna självklarhet. Mot avgift erbjuder de Roadside Plus, en “bättre” assistansservice.
 • När du hämtar ut bilen, kontrollera mätarställningen och att bilen är fulltankad. Tanka fullt innan du lämnar den tillbaka – såvida inte en full tank ingår i det avtalade priset. Bilen kan också hyras ut med nästan tom tank. Det är mindre vanligt, men förekommer.
 • Se till att få ett telefonnummer dit du kan ringa om något skulle hända under resan, eller om bilen skulle krångla. Gör inga reparationer utan att du fått klartecken från hyrfirman.
 • Vanligaste bekymmret brukar vara punktering. Fråga när du hämtar ut bilen hur du gör i en sådan situation. Gäller hyrfirmans assistansservice eller måste du lösa problemet på egen hand?

Låt dock inte detta avskräcka dig från att hyra bil och upptäcka världen!

 Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *