Den underskattade smörgåsen

En sorts maträtt som är underskattat är smörgåsen. Jag menar hur många olika varianter av smörgåsar finns det inte; från bröd med pålägg, till smörgåsbord och inte minst smörgåstårtan. Det finns allt från enkla men rikigt goda recept till de mer komplicerade och dekorativa recepten. Men var började allt?

Människan har ätit mat med bröd sedan flera tusen år tillbaka i tiden. Men kanske det mest kända exemplet är John Montagu, den fjärde earlen av Sandwich i Storbritannien, som på 1700-talet var en flitig kortspelare och som gärna spelade poker i timmar. Att äta var ett problem eftersom ingen ville lämna en bra plats vid spelbordet eftersom vissa positioner är bättre än andra: ju färre som ska lägga sina kort eller insatser efter en själv desto bättre är ens position. För att lösa detta problem valde han att beställa in kött mellan två brödskivor för att kunna äta vid bordet utan att smutsa ner korten. Allt fler kortspelare började beställa “samma som Sandwich” och idag har ordet blivit synonymt för smörgås i engelskan.

I Sverige har vi en liknande export till det engelska språket: smorgasbord som betyder förstås buffé från det svenska ordet smörgåsbord. Att det kallas för smörgåsbord har att göra med att smårätter alltid serverades med bröd och smör. Smörgåsbordet som vi känner till det idag började sin historia i Sverige på 1800-talet. De första smörgåsborden serverades på restauranger på järnvägsstationer innan de därefter flyttade in i restaurangvagnarna på 1900-talet. Därefter började smörgåsbordet serveras som en förrätt fram tills 1960-talet då rätten snarare blev en huvudrätt. Det här ledde till att julbordet och påskbordet även fick sin version. Idag serveras bröd och smör till men kopplingen till en smörgås är förstås inte lika stark idag.

Istället är kanske smörgåstårtan den nya smörgåsrevolutionen. Denna sorts tårta har sitt ursprung i Sverige så sent som 1945 då ordet användes för första gången i Dagens Nyheter. Smörgåstårtan är idag ett mer hälsosamt alternativ till den vanliga tårtan eller andra maträtter egentligen vid olika ceremonier. Och hur passande är inte en smörgåstårta i denna värme som vi har haft denna sommar? För er som har följt min blogg ett tag har ni säkert sett att smörgåstårtan är en favorit i alla dess former: pröva mina olika recept såsom en klassisk smörgåstårta med lax & skaldjur, en mer annorlunda version med bacon & grillad kyckling, eller varför inte en varm smörgåstårta med bacon, skinka & purjolök?

Dock ska man ju förstås inte underskatta hur god en vanlig smörgås kan bli med några enkla ingredienser… Nej, nu blev jag riktigt sugen på att göra en smörgås, helst en laxsmörgås. Vad brukar du göra för smörgåsar?
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *