Kycklinglasagne med babyspenat
Det här behöver du:
- 1 paket färska lasagneplattor
- 400 g färsk spenat
- olivolja
- 4 msk smör
- 5 msk vetemjöl
- 1 liter mjölk, 3 %
- 200 g riven västerbottensost
- salt och nymalen vitpeppar
- 500 g kycklingfärs
- 1 finhackad gul lök
- 3 rivna vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 msk hackad färsk rosmarin, alt 1 tsk torkad
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk körsbärstomater (400 g)
- 1 dl vitt matlagningsvin
Gör så här: Ugn 200 grader.
Ostsås:
Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet. Späd med mjölken, lite i taget under vispning. Låt såsen sjuda 3–4 min på svag värme. Blanda i västerbottensosten (spara till gratineringen) och rör tills det smälter. Smaka av med salt och peppar.
Kycklingfärssås:
Fräs lök och vitlök i oljan utan att det tar färg. Tillsätt färsen och bryn tills det får lite färg. Rör i rosmarin och tomatpuré och låt det fräsa med ett par minuter. Häll i tomater och vin och låt det puttra ihop under lock 5 min. Mosa tomaterna lätt med baksidan av en slev. Smaka av med salt och peppar.
Stek spenaten hastigt i lite olja. Salta och peppra lätt. Smörj en rektangulär form och häll lite av ostsåsen i botten. Varva sedan lasagneplattor, kycklingfärssås, ostsås och stekt spenat. Översta lagret ska vara lasagneplattor och ostsås samt den resterande rivna osten.
Grädda mitt i ugnen 30–40 min. Lägg på folie om det börjar bli bränt.