Nyår i Highwalley, Lättrimmad Torskrygg med jordärtskockpuré, svartbetor, purjolök, picklad lök och Vitvinsås
Kan ha varit det bästa nyåret – Någonsin! På alla plan! 🙂 Till nyårsmeny var det fisk som varmrätt vilket var rätt skönt som omväxling!
1 kilo | torskrygg |
---|---|
2 tsk | salt |
2 msk | rapsolja |
1 dl | rödvinsvinäger |
---|---|
0,75dl | socker |
200 g | små steklökar |
½ kilo | svartrötter |
---|---|
2 msk | olivolja |
2 msk | smör |
1/2 tsk | salt |
500 g | jordärtskockor |
---|---|
3 dl | vatten |
1 dl | vispgrädde |
3 | potatisar |
3/4 tsk | salt |
1 tsk | pressad citron |
100 g | smör |
2 | späda purjolökar |
---|---|
2 krm | salt |
1 krm | svartpeppar |
1 msk | olivolja |
dill | |
---|---|
vattenkrasse |
- Skär torsken i tio portionsbitar. Lägg dem på ett fat och salta. Ställ fisken i kylen ca 1 timme, tills saltet smält och fisken blivit lätt rimmad.
- Steklök: Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.
- Puré: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Tillsätt vatten och grädde och koka dem mjuka. Häll av spadet och låt ånga av något. Mixa rotfruktsbitarna med smör till slät konsistens. Krydda med citronsaft och salt.
- Svartrötter: Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.
- Purjolök: Sätt ugnen på 150 grader. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra och stek purjon i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills purjoklöken är mjuk, ca 8 min.
- Stek fisken i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen i 150 grader till 45 grader innertemperatur, beräkna 12–15 min.
- Lägg upp fisken ovanpå en klick puré. Garnera med alla tillbehör runtom och ovanpå fisken. Toppa med dill.
- Vitvinsåsen tog jag receptet på HÄR!