Munkar (Munkringar)

image

 

 

 

Det här behöver du:

  • 100 g smör
  • 100 g smält smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk kardemumma
  • ¾ dl socker
  • 1 ägg
  • ca 6 dl vetemjöl

Till kokning:

  • Kokosfett

Gör så här:

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Blanda i socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta ihop degen. Täck över och låt jäsa en stund.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut degen till ca 2 cm tjocklek. Använd 2 glas för att trycka ut ringarna. Ett stort samt ett med liten öppning att trycka inne i ringen.

Fritera munkarna i en stor kastrull i varmt olja. Man kan prova om oljan är tillräckligt varm med en bit deg: om den pyser i oljan är oljan rätt tempererad. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper och rulla dem sen i socker.

Ps: Kasta inte bort det som lämnar av de små ”cirklarna” i mitten.. Rulla dem till en boll och fritera samt rulla i socker! Muuums!