Kolatårta med Daimgrädde och Jordgubbar

Kolatårta med Daimgrädde och Jordgubbar

Hittade ett smarrigt recept i senaste Ica Buffé, hade kusiner på besök i några dagar så det bjöds på tårta! 😉 Verkligen smaskig!!!

Ingredienser

  •                             1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  •                             150 g smör
  •                             300 g digestivekex
  •                             1 l  jordgubbar
  •                             1 ½  dubbeldaim(à 56 g)
  •                             3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

 

nette
info@kardemummagumman.se
6 Comments
  • Anna
    Posted at 19:37h, 08 augusti Svara

    Ja,visst var den god och så enkel att göra. Gjorde den på midsommarafton.

  • Sanna
    Posted at 12:54h, 09 augusti Svara

    Jag har aldrig testat kondenserad mjölk men jag har hört att det ska vara en höjdare. Det ser supergott ut!

  • Camilla
    Posted at 19:30h, 11 augusti Svara

    Har aldrig prövat på kondenserad mjölk ! Skam den som ger sig, skall söka på Prisma. I vilken hylla finns den ? Bredvid kokosmjölken ? Kylhyllan ? Det är sååå knepigt att hitta “udda produkter”. Det finns ju så många hyllor och mycket i dom. Har man missat ngt, kommer lätt en svordom :). Hoppas allt är väl med dig ! Har saknat bloggen en tid 🙂 Molpe hälsningar !

  • Ann-Sofi MATSAFARI
    Posted at 21:02h, 12 augusti Svara

    Oj vilket härligt recept! Dajm är ju så gott i bakverk och tårtor.

  • Carro
    Posted at 14:01h, 29 augusti Svara

    Hej! Måste bara säga, vilken härlig blogg!!! Hittade hit nyss… 🙂 Kul med lite ny inspiration!! Provade ett liknande recept på Midsommar, men med vanligt pajskal och turkgrädde(turkisk yoghurt och grädde)istället. Lyckat, men ska nog prova din variant också 🙂

  • Ylva
    Posted at 15:17h, 17 januari Svara

    Vilket inspirerande recept! Tänker prova att göra tårtan imorgon till min sambos födelsedag! Verkar supergott! 🙂

Post A Comment