Taklaxkaka ( Kvargkaka)

Taklaxkaka ( Kvargkaka)

Detta recept fick jag av min kusin Åsa, Taklax är en by hemma i Finland som kakan är döpt efter… Kakan har en sötsyrlig fyllning av Kvarg och citron! (Jag strödde över lite frusna hallon med, smakade gott men skar sig lite färgmässigt med fyllningen)

Det här behöver du:

11 dl vetemjöl
4,5 dl socker
3 tsk soda (bikarbonat)
3 tsk bakpulver
3-4 tsk vaniljsocker
375 gr smält avsvalnat smör

Fyllning:

3 ägg
2,5 dl socker
3 st. burkar kvarg
3-4 tsk vaniljsocker
1 citron (saft av en citron)

Gör såhär:
Rör ihop alla ingridienser och smält smöret,  blanda smöret väl med de torra ingridienserna till en smulig massa. Hälften av smeten sätts i en smord långpanna, rör ihop fyllningen till en slät massa , häll sedan fyllningen på och sist resten av smeten smulas högst upp. Gräddas i 30 min  i 200 grader tills den är gyllenbrun.

nette
info@kardemummagumman.se
5 Comments
  • sonja
    Posted at 14:27h, 30 mars Svara

    De va stor sats me 11 dl mjöl ,men måst nog pröva nån gång

  • Katarina
    Posted at 04:14h, 31 mars Svara

    Åh, den ser ljuvligt god ut! Jag gillar bakverk med kvarg i.

  • Anna/Frostrosor
    Posted at 18:19h, 31 mars Svara

    Perfekt! Fick kvarg av mina föräldrar till påsk. Har dock bara två burkar… så jag kanske får halvera receptet. Tycker inte att kesella är likadant som finsk kvarg. Eller körde du svensk kvarg?

  • emelie
    Posted at 05:23h, 02 april Svara

    ser riktigt gott ut

  • Sara
    Posted at 18:29h, 14 april Svara

    Den liknar en kaka som jag fått när jag var i Kaskö. Du är från Närpes va!? Ligger ju rätt nära… 🙂 I Kaskö kallade de den helt enkelt för Kvargkaka. Gott som bara den är det i alla fall. 🙂

Post A Reply to Katarina Cancel Reply