Kanelbullensdag

Kanelbullensdag

Det har väl inte undgått någon att det är Kanelbullensdag idag?! 🙂 Själv fuskade vi genom att köpa färdiga idag, men här kommer ett recept på supergoda hembakta om du är sugen på att knåda en deg! 🙂 Har ni käkat någon bulle idag?

Smarriga Kanelbullar med Mandelmassa

Det här behöver du:
(ca 35-40 bullar) 
Deg

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen kardemumma
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör ihop smör, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan.
4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Eller se bild hur jag skar & rullade dem.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker eller mandel över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Emmis kontrollerar så allt går rätt till…

Smidig & fin deg…

Smörkräm med kanel & riven mandelmassa…

Om man vill göra ”snurror” skärs degen på detta sätt…

… snurra och slå knut…

Men såhär gjorde vi idag, först Konditori , sen sandlådan!

nette
info@kardemummagumman.se
7 Comments
  • sonja
    Posted at 14:44h, 04 oktober Svara

    Ojj vilka smarriga bullar 🙂

  • Alexandra - kärlek på tallrik
    Posted at 16:46h, 04 oktober Svara

    Haha, jag tyckte dagens taktik var klockren 😉 Så fint det blir med snurror, får prova det nästa gång!

  • Mia - Glutenfria Muminmamman
    Posted at 20:04h, 04 oktober Svara

    Mmm, låter smarrigt med kanelbullar!! Måste ta och experimentera lite och se ifall jag skulle lyckas få ihop goda glutenfria sådana..Har inte riktigt lyckats med det ännu.

  • Katarina
    Posted at 03:15h, 05 oktober Svara

    Ja, kanelbullar har det blivit idag! Jag bakade nattjästa bullar 🙂

  • Carin
    Posted at 11:19h, 05 oktober Svara

    Åh, så gott. Tyvärr missade jag att det var kanelbullens dag igår så tänkte ta igen det idag genom att tina några av mina frysta bullar.

    Tycker också att bullarna blir mycket finare när man snurrar dem. Måste prova att ha i mandelmassa nästa gång jag bakar!

  • Fröken Dill
    Posted at 07:09h, 06 oktober Svara

    Det blev färdigköpta bullar på jobbet, men turligt nog från ett bra kondis, så de var jättegoda!
    Fast nu när jag har en assistent börjar det dra ihop sig för att baka egna bullar. Måste testa ditt recept!
    Stort tack från fröken Dill

  • Johanna
    Posted at 14:26h, 10 oktober Svara

    Man kan helt enkelt inte äta för många kanelbullar!

Post A Comment