14 apr Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)
Äntligen närmar det sig struvtider & valborg… Jag ÄLSKAR struvor. Imorgon styr vi 3 tjejer kosan mot Finland, Närpes för att spendera nån vecka där, och gissar en och annan struva kommer slinka ner! 😉
Det här behöver du till struvorna:
2 msk ljummet vatten
1/4 paket färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl
Fritering:
kokosfett eller olja
Garnering: florsocker
Gör så här:
Blanda vatten och jäst.Låt stå ca 5 min. Ljumma mjölken till 37 grader för jästen.
Tillsätt den till jästblandningen. Vispa ihop ägg,socker och salt.
Blanda i vätskan.Tillsätt mjölet lite i taget under kraftig omrörning.
Låt smeten jäsa övertäckt ca 1tim.
Värm fettet till 180 grader. Kontrollera med en termometer eller gör
”brödprovet”(Lägg ner en bit vitt matbröd i fettet.När brödet får fin guldbrunfärg,efter ca 1 min.,har fettet rätt temperatur.)
Lägg smeten i en pappersstrut eller spritspåse.Klipp ett smalt hål eller använd en sprits med smal rak spets.Tryck ut smeten i smala ringar lite ovanpå varandra.Fritera en eller två struvor åt gången tills de är vackert guldgula.Låt dem rinna av på hushållspapper.
Sikta över florsocker.
Det här behöver du till Mjöd:
4 l kokande vatten
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 citroner skal + saft
1/4 tsk jäst
Russin (ca 5/flaska)
Socker (ca 1 tsk/flaska)
1.Blanda sockret med det kokande vattnet, tillägg citronskal (utan det vita), samt pressa i resten av citronjuicen. När det svalnat till 37 grader tillsätter man jästen. Låt stå i rums temperatur över natten.
2.Lägg några russin och sockret i några flaskor (blir ca 4 st PET flaskor). Häll den silade blandningen i flaskorna. Låt stå i kylskåp, när russinen kommit upp till ytan efter ca 4-5 dagar är mjöden klar.
Njut av en härligt porlande citrondryck!
sonja
Posted at 16:32h, 14 aprilLjuva tider nalkas ,mjöden väntar på dej ,och struvor köper vi
Tara
Posted at 17:43h, 14 aprilJag älskar mjöd! Fast det dricker man väll också i Sverige?:D
kardemumma Gumman
Posted at 17:44h, 14 aprilTara: Hmm, jag har aldrig stött på denna variant av mjöd i sverige, utan mer “öl” typen! 🙂 Men jag gillar båda.. 😛
Anna/Frostrosor
Posted at 20:14h, 14 aprilMmmm… mjöd! Måste också hinna göra det till valborg! Här hemma är det inte tippaleivät som gäller utan munkar. Munkar fixas en gång per år, just till valborg! Hoppas ni får det härligt i Finland! Älskar finsk valborg, mycket roligare med karneval-känslan!
Stina
Posted at 20:35h, 14 aprilJa ere na ja saknar så ere mammas mjöd å malax bageries struvor… voi MUMMA 🙂
Ha så trevligt. Å stöter du ihop me tandläkar Bengt så häls. E ji min morbror 🙂
kardemumma Gumman
Posted at 21:08h, 14 aprilAnna: Jaa, munkar hör defenitivt hemma på valborg! mamma har fixat dem ikväll.. 😛
Stina: Jaa! 😀 Det är oftast min sambo H som råkar träffa honom.. 😀 På När-Dent! 😉 Nästan varje gång vi åker över…
Emma-Lou
Posted at 21:43h, 14 aprilVilka fina bilder du har tagit, vad skoj med en resa till Finland 😀
SVAR: Funderar på att tävla ut 1 eller 2 tandblekningskit faktiskt, har nämligen 3 här hemma. 🙂
@Receptomaten
Posted at 09:44h, 15 aprilÅh vilka minnen du väcker! Sima är ett av barndomsminnena som sitter så djupt 🙂
Man skulle ta och göra en sats!
@Receptomaten
Posted at 22:53h, 15 aprilGissa vad som svalnar just nu? 😀
@Receptomaten
Posted at 18:19h, 19 aprilGissa vad jag provsmakar just nu? 😀 😀 😀
Kristina
Posted at 09:00h, 20 aprilJag undrar om dessa behöver ätas direkt eller om det går att förvara dem några dagar? De ser så himla goda ut! 🙂