Falafel på Kardemumma Gummans vis

Falafel på Kardemumma Gummans vis

Här kommer ett recept på Falafel – ett recept jag mixtrat och pusslat ihop från flera olika källor! De man köper i gatuköken har ju ofta en krispig yta så jag testade först panera bollarna i bara skorpmjöl men det blev inte bra, sen i lite ägg samt skorpmjöl blandat med Cayennepeppar! Det blev bättre!
Falafel innehåller normalt inget dill, men jag hade inte tillräckligt med persilja. Så man tar vad man har!Smaken var jättegod på dem, men den riktiga krispigheten saknas fortfarande! En sak har jag iaf lärt mig nu – vägen till krispiga falafel går INTE genom kardemumma Gummans kök! 😉
Hoppas ni kommer gilla dem iaf!

falafelnette

Det här behöver du:

½ tsk cayennepeppar
1½ tsk koriander
3 tsk spiskummin (mald)
salt & peppar
6 dl kikärtor (uppsvällda över natten) eller 2 burkar konserverade
1 1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1 dl hackad dill
3 msk vetemjöl
3 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja till smeten
2 tsk citronjuice

Ägg, Skorpmjöl & Cayennepeppar att rulla bollarna i

Mixa kikärtorna med skorpmjölet och vitlöken, tillägg alla kryddor samt olja och citronjuice. Mixa till en jämn smet.

Forma till små bollar, doppa i uppvispat ägg samt rullar dem i en blandning av skorpmjöl och cayennepeppar och stek på mellanvärme i olja/smör 3-4 minuter runtom eller fritera i 180 grader 2-3 minuter.

Servera med Tzatziki, sallad, ris/bulgur/pomfritt/pitabröd!

Massa kryddor i en salig röra…

November -09 053

Mixat till en fast “deg”

November -09 056

Innan första panerings försöket

November -09 057

Blev många bollar

November -09 060

Klara efter andra omgången av panering!

November -09 062

November -09 070

nette
info@kardemummagumman.se
16 Comments
  • Ingeborg
    Posted at 19:45h, 16 november Svara

    Falafel är ju fantastiskt gott. Det går inte att få dem krispiga om du använder ganska mycket olja i stekpannan så att de nästan “friteras” och sen kör klart dem i ugn? eller det kanske inte är den sortens frasighet du letar efter, det blir ju mer en skorpa… Gott i alla fall!

  • kardemumma Gumman
    Posted at 20:19h, 16 november Svara

    Hmm jaa, så kunde man ju testa! Lägga i ugnen en stund sen kanske… Jaa vill ha en rejäl krispig skorpa på dem! 😛

  • momma
    Posted at 21:41h, 16 november Svara

    Ha aldrig smaka åp hede ,men soåg gott ut ,trodd e va kokosbollar åp ena bildin

  • Janet
    Posted at 22:07h, 16 november Svara

    Åh, falafel är verkligen hur gott som helst! Och kan tänka mig att dina är ännu godare än de jag smakat 😉

  • Tina
    Posted at 00:49h, 17 november Svara

    Ååå, vad det ser gott ut!

    Idag fick jag mitt recept 🙂 om du vill se vad det var så kan du kika in hos mig.

    Ha det bra!

  • åsa - hello sugar!
    Posted at 23:17h, 17 november Svara

    falafel är verkligen smarrigt! tycker ditt recept lät jättegott, ska testa det nästa gång! 🙂

  • Kalasgott
    Posted at 16:16h, 18 november Svara

    Mmm så gott. Falafel är en favorit.

  • Bevemyrs blogg
    Posted at 19:19h, 18 november Svara

    Har aldrig gjort falafel, blir sugen på att testa när jag ser dina fina bilder. /Karin

  • Sara
    Posted at 11:28h, 19 november Svara

    Ska de inte friteras för att få den krispiga ytan? En gissning, men det kanske funkar. 🙂

  • Birgitta Höglund's Mat
    Posted at 12:15h, 21 november Svara

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  • Birgitta Höglund's Mat
    Posted at 12:15h, 21 november Svara

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  • Birgitta Höglund's Mat
    Posted at 12:15h, 21 november Svara

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  • Birgitta Höglund's Mat
    Posted at 12:15h, 21 november Svara

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  • Birgitta Höglund's Mat
    Posted at 12:15h, 21 november Svara

    Hej Kardemummagumman. Vad goda dina Falaflar ser ut. Har faktiskt inte ätit nån än, på mina snart två månader i Turkiet.
    Titta gärna in hos mig om du vill ha mer tips på Turkisk mat 🙂

  • Pingback:Linssallad med Tomat, Basilika & Citron « Kardemumma Gumman
    Posted at 19:31h, 31 januari Svara

    […] Jessica… Har gjort lite små ändringar på receptet men det blev bra! Vi åt salladen med falafel & Tzatziki […]

  • Liselott
    Posted at 10:28h, 16 mars Svara

    Ska det vara 2 tsk chayennepeppar?

Post A Reply to Ingeborg Cancel Reply