01 okt Langos med vitlökscreme fraiche, ost, rödlök & rom.
Äntligen har jag fått ändan ur vagnen och fixat Langos, som jag längtat!!! Älskar verkligen dessa godbitar och det är inte krångligare att göra än en pizzadeg. Om jag får säga det själv blev de godare än några andra jag köpt. 🙂
Receptet snodde jag med mig ifrån Sofie.
Det här behöver du:
2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 – 6 dl vetemjöl
salt
olja att fritera i
FYLLNING:
2 dl gräddfil eller crème fraiche, blandat med 1 pressad vitlöksklyfta
och en nypa salt
hackad rödlök
Riven ost
1 burk, röd stenbitsrom
Gör såhär:
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd.
Servera med gräddfil/creme fraiche blandat med pressad vitlök samt hackad rödlök, riven ost & rom.
Jennie/Kalasgott
Posted at 20:15h, 01 oktoberJag älskar Langos!! Köper alltid det på Göteborgs Kalaset varje år! Vilket är alldeles för sällan.. skall absolut göra det någon dag jag med! Så gott!
kryddburken
Posted at 20:48h, 01 oktoberMen åhhh så gott… Man måste va bra dum för att va matbloggare, nu är vi nyss hemkomna från världen godaste middag på guntorps herrgård å så sätter man sig å surfar runt bland ännu mera mat! 😉
kardemumma Gumman
Posted at 20:54h, 01 oktoberKryddis: hahahaha, det är så vi funkar! En speciell ras är vi.. 😉
Emma
Posted at 21:07h, 01 oktoberLangos är så himla gott! Vi har gjort langos hemma och de blir lika goda som de man köper i vagnen + att man får bestämma vad man vill ha på helt själv! 🙂 Supergott! 😀
Ngt jag tycket verkar konstigt är när de serveras med kanel & socker eller med sylt och grädde – det verkar verkligen inte alls gott! Gräddfil mm skare va!
Sandra drömkaka
Posted at 21:24h, 01 oktoberMen oh så himla gott!!! Nu fick du mej tokigt sugen att göra langos 🙂 !
Camilla
Posted at 21:24h, 01 oktoberÅh, detta skulle jag ju testa att göra nån gång! Hade glömt att det fanns på min “att-prova-lista” 🙂 Tack för receptet!! 🙂
Pernilla
Posted at 21:26h, 01 oktobermmmm, det är ju så himla gott 🙂 och så enkelt att göra också som du säger, det är ju konstigt att man inte gör det hemma oftare! ska nog ta och göra det snart, sambon har ALDRIG ätit langos så jag måste ju faktiskt få honom att testa!
ha en fin kväll!
Therese
Posted at 10:20h, 02 oktoberGud så gott det ser ut..
Ja har skrivit ut recept på langos för längesedan men sen kommer jag inge längre..
Måste säga att det frestar..
Trevlig helg
Martina
Posted at 10:24h, 03 oktoberSer jättegott ut, har aldrig själv testat men precis som Jennie så brukar jag äta Langos en gång om året och det är på Gbg-kalaset. Måste testa. Hur mycket olja behövs att fritera i? Typ 1 cm?
bakmammorna
Posted at 15:09h, 03 oktobervad gott att göra själv- langos kan man ju bli toksugen på! det här måste jag prova!
kardemumma Gumman
Posted at 16:45h, 03 oktoberMartina: Jag friterade i en stekpanna och det gick åt ca ½ l. Blev typ 2 cm olja, men hade räckt med mindre!
Anna/Frostrosor
Posted at 17:10h, 03 oktoberSmaskens! Är det inte svårare än så, så borde jag våga göra en omgång langos! Jag är ju relativt van friterare också eftersom jag brukar göra munkar då och då!
Emmas Kök
Posted at 17:53h, 11 oktoberSmarrigt! Har själv aldrig tänkt tanken på att göra langos hemma faktiskt.. Dags att prova antar jag 🙂
mollya
Posted at 13:33h, 13 oktoberUnderbart! Langos är ju verkligen sååå gott. Måste testa, trodde faktiskt det var riktigt svårt att göra själv, men det låter ju som till omed jag ska kunna klara av det 😉
Hur måga blev det av satsen i receptet?
kardemumma Gumman
Posted at 15:44h, 13 oktoberHej!
Tar för titten! Ja, det var inte svårt alls att göra dem… Jag fick till 8 st rätt stora av den satsen! 🙂
Pingback:Hipp Hipp Hurraa!!! Kardemumma Gumman 1 år! « Kardemumma Gumman
Posted at 14:26h, 25 januari[…] Langos med vitlökscreme fraiche, ost, rödlök & rom […]