Karelska piroger med Äggsmör
Karelska piroger är väldigt vanligt i Finland och kan köpas färdiga i nästan varje butik, men även i sverige säljs dom på många ställen! Rågdegen är lite hård och har ett bra tuggmotstånd. Osötad risgrynsgröt innuti. Super goda!
Deg
Ingredienser:
6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt
Fyllning
2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt
Äggsmör
4 råa ägg
2 msk vatten
ca 75 g smör eller margarin
salt & svartpeppar
Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.
Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.
Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.
Äggsmör:
Hacka äggen med en gaffel och blanda ihop med vatten. Lägg äggsmeten i micro ca 1 ½ minut, ta ut och rör om och micra ytterligare 1½ minut. Blanda ihop smöret med äggröran och krydda.
Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!