Underbara Baklava

Underbara Baklava

Har återupptäckt mina turkiska kokböcker och sprudlar av lust att testa dem alla! Så lite tid och så mycket gott :D. Baklava var en av de första bakverken jag bjöds på när jag mötte Hs familj för första gången och jag har mycket att lära! Gillar egentligen Baklava med pistagenötter mest men hade inga just nu, så man tar vad man har!

baklava

Det här behöver du:
1 rulle fryst filodeg (270g)
100 gram smält smör
2 dl pecannötter
1 dl pistagenötter
100 g riven mandelmassa
0,5 dl socker
1 citron (rivet skal av citron)
1 tsk kanel

Sockerlag
1 st kanelstång
½ dl honung
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

1. Tina filodegen och håll den mjuk med hjälp av en fuktig handuk. Finhacka eller kör pecan & pistagenötterna i mixer. Smält smöret och låt svalna.

2. Smörj en ugnsform som är ca 25×25 cm. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med smör

3. Blanda nötter med socker, kanel, mandelmassa och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren, vik in kanterna och tryck till.

4. Pensla översta lagret med smör och baka i ugn ca 30 min på 175 grader.

5. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Låt svalna.

Servera gärna med lite turkisk yoghurt blandat med nån tsk honung!

Dagens middag kommer att bestå av Makaronipizza, receptet hittar ni här!

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments
  • åsa - hello sugar!
    Posted at 16:22h, 20 april Svara

    baklava är så otroligt gott, jag har dock aldrig testat att göra det själv.

  • Skogshuset
    Posted at 18:09h, 20 april Svara

    Å heja, vilka roliga saker! Har bara hört talas om dessa läckerheter, men aldrig sett dom “live” så att säga. Antar att det blir mycké sött å sliskigt med sockerlagen?!

  • kardemummagumma
    Posted at 18:19h, 20 april Svara

    Skogshuset: Jaa, det är inget man kan äta många av på en gång! En på sin höjd.. Därav är det gott att bryta av med lite syrlig yohurt! 🙂

  • Josse
    Posted at 20:24h, 20 april Svara

    Tacktack! Det känns jätteroligt:D

    Den där baklavan såg inte så dålig ut, mums!

  • Dillan
    Posted at 22:11h, 20 april Svara

    Hej gud va gott det ser ut, blir sugen på att baka det igen!!!

  • I Nadjas kök
    Posted at 07:58h, 21 april Svara

    Oj så mycket gott du har hunnit göra! Baklava är rätt så gott om man tar lite, för annars blir det lätt för mycket av det söta. Dina smördegsinbakade laxrullar såg otroligt goda och jag gillar inte ens lax!

    Ha en bra dag,
    Nadja

  • momma
    Posted at 15:17h, 21 april Svara

    Kanske baklavan är nåt som du satsar på igen till midsommar ,kan bli gott efter grillningen

Post A Reply to momma Cancel Reply