Hur lyckas man med sina tårtor?

Betalt samarbete med dintårta.se

Alla drömmer vi väl om att få till den där riktigt goda, snygga, höga tårtan när vi väl står där och ska fixa inför barnkalaset, studenten eller födelsedagsfesten. Att först välja vilken typ av tårta man vill ha, söt tårta eller kanske en smörgåstårta? Ibland båda två. Att sen hitta ett enkelt och bra recept som man kan lyckas med är inte det enklaste. När tårtan väl är bakad och fylld kommer man till det roligaste momentet  tårtdekorationer, det finns genvägar att ta genom att beställa olika fina dekorationer från nätet, använda sig av leksaksfigurer eller kanske levande blommor? På nätet finns en uppsjö av inspiration att hämta för att lyckas med tårtan!

Det recept jag oftast lyckas bäst med då jag gör en tårtbotten för söta tårtor är den som kallas ”3 lika delar”

Du behöver (till en form på 24 cm):

  • 5 Ägg
  • Socker
  • Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
  • 1 nypa salt
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 25 gram smält smör

Antal ägg efter storlek på form:

18 cm diameter  2 ägg

20 cm diameter  3 ägg

24 cm diameter  4-5 ägg

26 cm diameter  5-6 ägg

Bakpulver beroende på äggmängd:

2-3 ägg  1 tsk

4-5 ägg  1.5 tsk

6 ägg  2 tsk

Smör beroende på äggmängd:

2-3 ägg  15g

4-5 ägg  25g

6 ägg  40g

Gör så här:

  1. Knäck 5 ägg i ett glas.
  2. Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg finns i glaset. 
  3. Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas. Alla tre glasen ska alltså ha samma ”nivå” på innehållet, inget decilitersmått används här.
  4. Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Klä en form med bakplåtspapper.
  7. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner fluffet. Lyft ”ihop” smeten.
  8. Tillsätt 25 gram smält smör.
  9. Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr.

 

Smörgåstårta med Salami och fetaoströra