Syrensaft

Syrensaft av syren, citron, lime, socker och vanilj blir försommarens godaste saft.

Du behöver:
40-50 st lila blomklasar av bondsyrén
2 kg strösocker
2 l vatten
30 g citronsyra
1 st citron
1 st lime
1 vaniljstång
Gör så här:
1.Skölj blomklasarna i vatten och rensa sedan så att du bara har syrenblommorna kvar. Får du med för mycket grönt blir saften besk.
2.Koka upp vatten, socker, vaniljstång och lös upp allt socker under omrörning.
3.Ta sedan av kastrullen från värmen och rör i citronsyran.
4.Lägg syrenblommor, skivor från citron och lime i en djup kastrull eller hink och häll över den heta vätskan.
5.Sätt på ett lock och låt det svalna innan du ställer det i kylskåpet eller en sval jordkällare, där det får dra i 3 dagar. Rör om varje dag.
6.Sila genom en silduk och tappa upp på rena flaskor. Vid servering späder du en del saft med 4 delar vatten eller efter tycke och smak. Frys gärna in saften.