Kokkaffe över öppen eld

3Kaffe har väl aldrig smakat så gott som ute i skogen efter en dagstur med frisk luft. Att få sätta sig ner och se brasan spraka och lågorna dansa runt pannan och känna kaffedoften sprida sig, det är livskvalitet! Men allt har sin konst, så även koka kaffe!

För att koka kaffe krävs – oavsett om du är hemma eller i skogen – grovmalet kaffe. Det ska vara något grövre än vanligt bryggkaffe. Du behöver även färskt vatten och en kaffekanna eller kastrull.

  1. Häll vatten i pannan ca 1 l och koka upp över elden.

  2. Ta bort kaffepannan från elden och tillsätt (Lemmelkaffe) ekologiskt kokkaffe (ca 1-1.5 dl).

  3. Ställ tillbaka över elden och låt koka upp. Ta sedan bort pannan från elden och låt den stå och dra ca 2-3 minuter. Rör sen om kraftigt i pannan med ex en pinne, Tillsätt ¾ dl kallt vatten genom pipen på kannan och låt kaffet vila ytterligare 2 minuter så att sumpen sjunker.

  4.  Häll långsamt upp kaffet i en träkåsa, gärna en indrucken. Får du mycket sump i kåsan så öppna kaffepannan, häll tillbaka kaffet och låt stå en stund till. Upprepa tills kaffet är klart och utan sump.

Det finns många olika råd om hur man bäst kokar sitt kaffe. Ex att låta kaffet koka upp 3 ggr och sen stå och dra. Detta förkastar jag med hänsyn till garvsyran som då bildas och inte ger en så god smak pga beskheten.

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *