Moussaka

Moussaka

Det här behöver du:

  • 8 st potatisar med skal (kokta)
  • 2 st auberginer

 

Béchamelsås:

  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • 150 g parmesan, riven (jag använde Västerbottensost)

Köttfärssås:

  • 400 g nötfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 st hackad gullök
  • 3 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk riven muskot
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.
  2. Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
  3. Skär potatisen i skivor, lägg i botten av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor och stek i het panna med olja. Lägg hälften av dem över potatisen.
  4. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås och toppa med lite extra riven ost. Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter. Ugnstemperatur 200°.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *