Svenska matklassiker

Svenska matklassiker

Svensk matkultur står kanske inte så högt i rang internationellt sett och oftast brukar man nämna köttbullar som den typiskt svenska maträtten. Köttbullar är något som står på bordet i juletider och till påsken och som ständigt är barnens alternativ på restauranger över hela landet. Köttbullar är typisk svensk mat, tillsammans med kåldolmar och potatis, men visste du att dessa maträtter egentligen är importerade – och det ganska nyligen! Kåldolmar, kaffe och köttbullar anlände från dåvarande Osmanska riket med Karl XII under 1700-talet. Köttbullarna blev dock ingen omedelbar succé utan länge föredrog svenska folket frikadeller. En lika förvånande historia har svampen på de svenska matborden, som inte blev populär ens när svälten stod för dörren under nödåren på 1800-talet. Många föredrog att äta bark och lavar istället för skogens delikatesser. Idag är kantareller och Karljohanssvamp något av det bästa vi vet.

Matkulturen ser ut som den gör på grund av klimatet som människor lever i. I kalla, karga Sverige är det svårare att odla och förr var man tvungen att hushålla med grödorna inför de långa vintrarna. Kött, fisk och grönsaker lades in, konserverades eller saltades för att hålla längre och bodde man långt ifrån ett vattendrag åt man sällan färsk mat under vinterhalvåret. Grönsaker och bär kokades och surkål och lingonsylt blev en viktig C-vitaminkälla. Lök och kål var våra mest använda råvaror och det dröjde till 1800-talet innan potatisen blev vår främsta vegetabiliska näringskälla. Det var dock länge mer populärt att göra brännvin av potatisen än att tillaga den för att äta!

Hur mycket av historien bakom maten du äter känner du till? Visste du till exempel, att en dubbelsmörgås, som på engelska kallas sandwich, uppfanns av just Earlen av Sandwich under 1800-talet? Han var en hängiven kortspelare och ville inte kleta ned sina kort under tiden han åt. Därför lade han skinkan mellan två skivor bröd istället för ovanpå och voilá – en sandwich! Vårt svenska ord smörgås kommer av att man länge kärnade sitt eget smör, varpå små klumpar ofta flöt upp till ytan och simmade omkring likt små gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd, vilket resulterade i namnet smörgås. Frukostklassikern Kalles Kaviar blev populär på 50-talet och den blåa tuben fick sitt namn 1955 efter sonen till företagets VD. Både bilden av den blonda pojken och namnet Kalle kommer från den då unge Carl Almen och det kända fotografiet är taget av hans mor.

Framtiden för svensk matkultur ser ljus ut! Sverige är på frammarsch internationellt sett och det typsvenska köket blir mer och mer intressant. Nu flyttas fokus mot hållbar produktion och naturliga råvaror, något som Sverige länge varit bra på. Vårt kök bygger på närodlat, vilt och naturligt fiske, som tillsammans blir fylliga, näringsrika rätter. Med inflytande från andra matkulturer har det svenska köket fått kryddor och färg och det är populärt att laga klassiska svenska rätter med en exotisk kryddblandning från Indien eller Mexiko. En annan trend som Sverige tagit till sig är vegetarianism och hälsofokus. Många skolor och arbetsplatser hakar nu på trenden med köttfria veckodagar eller menyer där man utesluter rött kött som är den största klimat- och hälsoboven. Genom att utesluta det röda köttet lämnar man mer plats åt vilt, fisk och fågel som har en mindre negativ påverkan på både miljö och människor.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *