Broccoligratäng med bacon och ost

Ingredienser

  • broccolibuketter (frysta 1 kg)
  • bacon el rökt sidfläsk, ca 150 g ägg 4 st
  • vetemjöl ½ dl
  • grädde 2½ dl
  • standardmjölk 2 dl
  • salt och peppar
  • dijonsenap 1 msk
  • riven ost, gärna med smak 250 g (Gratängost)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200-225 grader.

Koka de frysta broccolibuketterna i vatten i 3-4 minuter. Ta upp och spola dem direkt med kallt vatten (för att stoppa tillagningen) och låt rinna av.

Skär baconet/sidfläsket i bitar. Stek det krispisgt.

Vispa ihop äggstanningen genom att först vispa äggen med mjölet och sedan vispa i grädde och mjölk. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör ner hälften av osten

2. Lägg de avrunna broccolibuketterna i en smord form. Strö över bacon/fläskbitarna. Häll över äggstanningen. Strö över resten av osten.

Grädda i ca 20-30 minuter tills äggblandningen stannat. Blir gratängen mörk för snabbt, täck formen med aluminiumfolie.

Gratängen är klar när äggen stannat och osten har fin färg. Garnera med lite persilja på toppen!