Broccoligratäng med bacon och ost


Ingredienser

  • broccolibuketter (frysta 1 kg)
  • bacon el rökt sidfläsk, ca 150 g ägg 4 st
  • vetemjöl ½ dl
  • grädde 2½ dl
  • standardmjölk 2 dl
  • salt och peppar
  • dijonsenap 1 msk
  • riven ost, gärna med smak 250 g (Gratängost)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200-225 grader.

Koka de frysta broccolibuketterna i vatten i 3-4 minuter. Ta upp och spola dem direkt med kallt vatten (för att stoppa tillagningen) och låt rinna av.

Skär baconet/sidfläsket i bitar. Stek det krispisgt.

Vispa ihop äggstanningen genom att först vispa äggen med mjölet och sedan vispa i grädde och mjölk. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör ner hälften av osten

2. Lägg de avrunna broccolibuketterna i en smord form. Strö över bacon/fläskbitarna. Häll över äggstanningen. Strö över resten av osten.

Grädda i ca 20-30 minuter tills äggblandningen stannat. Blir gratängen mörk för snabbt, täck formen med aluminiumfolie.

Gratängen är klar när äggen stannat och osten har fin färg. Garnera med lite persilja på toppen!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *