Kalvdans på Råmjölk

Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk (Råmjölk eller kolostrum är den näringsrika mjölk som däggdjur producerar de första dagarna efter en förlossning). Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma men även saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor samt russin förekommer. Kalvdans serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt.

Tidåtgång: Ca 15 min arbete, cirka 70 minuters i ugn.

  • 0.5 liter råmjölk
  • 1 ägg
  • 5 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk nymortlad kardemumma
  1. Sätt ugnen på 140 grader för 70 minuters gräddning eller 60 grader och låt den stå över natten.
  2. Tina råmjölken i ett vattenbad.
  3. Vispa i ägg, socker, salt och kardemumma.
  4. Häll i lite sirap i botten på portionsformar och häll i mjölkblandningen. Pudra över kanel på toppen.
  5. Ställ formen i ugnen i ett vattenbad. För att se om den är klar så knacka till formen lite. Om kalvdansen gungar stelt är den klar, om den gungar som  vågor behöver den stå en stund till.
  6. Ät med körsbärs- eller hjortronsylt och en klick grädde!

Råmjölk kan vara lite knepig att få tag på då den behöver köpas direkt av en mjölkbonde!