Husets Skaldjurssoppa med smak av vin och sambal oelek

Ett bra sätt är att laga den här soppan nästan färdig en dag i förväg och låta soppans bas “mogna”. Den vinner mycket i smak då. Sedan värms den och fisk/skaldjur läggs i.

image

  • 2 gula lökar (finstrimlade)
  • lite olja eller smör
  • 3 tsk oregano + mejram
  • 1 stor fänkål
  • 2 små zucchini
  • 1 liten aubergine
  • 2 burkar hela (inte krossade) tomater
  • ca 1 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk sambal oelek
  • salt & peppar

SENARE:

  • 400 fiskfilè (ta gärna olika fisksorter, t. ex.  rödtunga, lax, torsk)
  • 1 kuvert saffran
  • 1 nät musslor
  • 1 burk färska räkor
  • hackad persilja

Strimla löken tunt. Fräs sakta i en stor kastrull i lite olja/ smör och smula över oregano och mejram.  Skölj, ansa och skiva fänkålen och låt fräsa med. Skiva aubergine och zucchinin i halvmånar och lägg ner i kastrullen, låt fräsa några minuter. Häll över vattnet, sambal oelek,  tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Koka under lock i ca 20 minuter. Pressa ner vitök, saffran och häll på vitt vin och låt koka ytterligare 15 min. HIT kan soppan förberedas.

Lägg i den tinade fisken, delad i ca 3 cm stora bitar. Lägg i de tvättade musslorna och låt sjuda i ca 4-5 min. (Musslor: Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas och musslor som inte sluter sitt skal när du knackar på dem måste kasseras) Smaka av soppan och rör ner persiljan. Lägg i de skalade räkorna sist precis innan servering! Servera med bröd och aioli.

 

image

image

image