Temperera choklad , Obh Nordica Celsius Visp

Testade en nyhet från OBH Nordica som blir perfekt nu till jul, Praktisk 2-i-1 ballongvisp som är utrustad med en smart digital termometer. Den är perfekt till att mäta temperaturen när du vispar eller som en separat kökstermometer.

Inom loppet av sekunder visar termometern matens faktiska temperatur och gör det enkelt att kontrollera värmen på sås, choklad och mer under uppvärmning. Termometern kan mäta temperaturer från -50 ° C upp till 200 ° C med endast 0,1 ° variation.

image

Temperera choklad:

  • 500 g mörkchoklad av bra kvalitét
  1.  Smält  200 g av chokladen i ett vattenbad (i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten i botten), smält tills temperaturen ligger på 48 grader. Tag av bunken från spisen och rör ner resterade choklad som har finhackats. Det kan vara svårt att få den att smälta om den inte är finhackad.
  2. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
  3. Därefter är det dags att värma upp chokladen till 31-32°C. Nu äntligen är chokladen färdig att använda!

Viktiga tips för att lyckas är att chokladen inte får komma i kontakt med något vatten, då blir den grå. Den får inte bli för varm när man smälter den, då blir den också grå. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

image

Fördelar med tempererad choklad

  • Chokladen smälter vid rätt temperatur i munnen och får behagligare konsistens.
  • Chokladen blir glansig och fin, och du slipper gråaktiga fläckar.
  • Chokladen stelnar i rumstemperatur och kladdar mindre på fingrarna.
  • Chokladen krymper lite när den stelnar, vilket är bra när man gjutit praliner i formar.

 Dessa temperaturer gäller vid temperering   

  •                              Värm upp       Kyl ner        Värm upp igen
  • Mörk choklad           48-50°C     27-28°C       31-32°C
  • Mjölkchoklad           45°C            26-27°C       29-30°C
  • Vit choklad                40°C           26°C            28-29°C

image

image



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *