Fisk och skaldjursgryta med saffran och vittvin

 

image

  • 400 g torskfilé, sej eller hoki
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • fänkål
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 2-3 msk hummerfond
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 1 burk kräftstjärtar
  • (1 burk musslor (à 150 g))
  • 1 1/2 tsk tomatpuré

Gör såhär:

  1. Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon och fänkålen. Skala och hacka löken.
  2. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
  3. Tillsätt vin, hummerfond och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
  4. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
  5.  Tillsätt de avrunna musslorna.
  6. Till servering: Kräftstjärtar, aioli och baguette.