Kräftskiva och fransk marängtårta

Kräftskiva är väl för underbart?! Hade en grymt trevlig hemma hos mig för någon helg sen! God mat, trevliga vänner och gott i glasen! 🙂

image

image

image

image

Leilas Franska marängtårta

  • 5 dl strösocker
  • 7 äggvitor
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1 nypa salt
  • 1 ask färska blåbär
  • 1 ask färska hallon
  • 1/2 ask jordgubbar
  • 1 näve bigaråer
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g mandelspån
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  5. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
  7. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt.
  9. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen. Strö över färska bär.

image



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *