Lavash och Ezme

Här kommer recepten på det turkiska ballongbrödet samt tomatröran som vi hade på vår azerbajdzjanska middag!

image

  • 3 stora tomater skållade och skalade
  • 1-2 röda paprikor
  • 1 röd chili
  • 0.5 rödlök

Dela i mindre bitar och kör i mixer häll upp i en sil och låt stå att droppa av vätska ca 1-2 timmar

Blanda röran med:

  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk paprikapuré
  • 1 stor klyfta vitlök pressad
  • 0.5 tsk salt
  • 2-4 msk olivolja
  • 1 näve hackad persilja

image

image

4 stora bröd

  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk socker
  • 1 pkt färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 15-16 dl vetemjöl jag hade vetemjöl special ca 12 dl
  • vallmo/sesamfrön
  • spiskummin

 

Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda sedan ner resten av ingredienserna förutom frön och kryddor och låt jäsa övertäckt i 1 timme. Sätt ugnen på 230 grader. När degen jäst klart dela den i 4 bitar och gör små runda bollar. Kavla ut bollarna till tunna kakor. Pensla med vatten och strö på kryddor och frön. Lägg på en plåt och grädda i ca. 10 minuter. (Viktigt att ha bröden långt ner i ugnen, var bara ett som blev ballong av mina och det satte jag längst ner i ugnen)
Servera med röran!

 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *