Tomat- och fetaostfyllt bröd

Detta smarriga bröd hade Linda bakat till vår kräftskiva, OMG så GOTT! Kommer jag absolut baka igen…

brödd

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 krm salt
  • 1 msk olja
  • 5 dl vetemjöl eller vetemjöl med fullkorn

Fyllning:

  • 200 g fetaost
  • 10 marinerade soltorkade tomater
  • 4 msk färsk eller 2 tsk torkad basilika eller oregano
  • 2 tsk marinad från tomaterna

Tillbehör:

  • 1 msk olivolja
  • 12 delade cocktailtomater
  • 1 röd lök, i skivor
  • 4 dl salladsblad, i strimlor
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Gör så här

  • Ugn: 200º
  • 1 timme 20 minuter

Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olja och nästan allt vete-mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en kaka på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Smula över fetaosten. Strimla tomaterna, hacka den färska kryddan och strö alltihop över degen. Ringla över lite av oljemarinaden. Nyp ihop degen över fyllningen och tryck ihop skarven. Låt kakan jäsa övertäckt ca 20 minuter.

Värm under tiden ugnen till 200°.

Grädda i mitten av ugnen 15 – 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Skär brödet i skivor. Ringla olivolja över grönsakerna, strö på lite salt och peppar och servera till

tallrik