Örtbakad Lammfilé med rödvinssås, gratinerat potatismos med västerbottensost & Sparrisknyten

Jag är en av de utvalda svenska matbloggare som fått äran att komponera ihop ett recept till en av Cono Surs viner i en recepttävling där vi är flera matbloggare från Sverige, Storbritannien, Finland och Irland som deltar i tävlingen om huvudvinsten som kommer att vara en resa till Chile för att besöka Cono surs anläggningar, cono sur vineyards & winery, för mig och en vän, vilken dröm…

Men först ska receptet väljas ut och som svensk finalist tävla inför en jury i  en deltävling i Paris… Jag valde att komponera min huvudrätt till Organic Cabernet sauvignon carmenere, ett ekologiskt vin som passar till lamm och nöt, eftersom vinet är ekologiskt har jag valt att köra i samma spår med lokalproducerat ekologiskt lammkött, ägg från hönorna på min brors gård och resten inköpt på saluhall, allt självfallet ekologiskt, rödvinssåsen gjordes även den på samma vin så smakerna gifter sig perfekt.

Västerbottensosten är den lilla touch som symboliserar det svenska i min rätt, men kan såklart bytas ut till en annan smakrik ost! Sen from 18 Augusti kan ni konsumenter rösta på mitt recept så hoppas ni är med mig då! 🙂

.

IMG_20140802_185919

Lammfilé

 • 800 g lammfilé (Gärna ekologiskt)
 • 1 tsk salt
 • 2 krm peppar
 • 1.5 dl hackade örter: persilja, basilika, timjan, rosmarin
 • 1 st vitlöksklyfta, hackad
 • 2 msk smör till stekning

Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda. Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 58-60 graders innertemperatur, ca 20 minuter. Låt köttet vila i folie i 10 minuter innan du skivar upp det.

Gratinerat potatismos

 • 10 – 12 st potatisar
 • 2 dl ekologisk mjölk
 • 0,5 dl ekologisk vispgrädde
 • 1 msk smör
 • 1 tsk salt
 • 1 krm vitpeppar
 • 1 krm muskotnöt
 • 1 st pressad vitlöksklyfta
 • 100 g riven västerbottensost
 • 2 st äggulor (ekologisk)

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och koka den mjuk. Mosa den med elvisp tillsammans med övriga ingredienser. Klicka eller spritsa upp i ugnsfasta portionsformar. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.

Rödvinssås

Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong och använder maizena som redning.) Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger, om det blir för syrligt tillsätt sirap. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den, silar den och sist tillsätter några klickar smör!

Sparrisknyten

 • 2 knippen grön ekologisk sparris
 • 1 tsk salt
 • 4 skivor pata negra (lufttorkad skinka)
 • 2 tsk olivolja
 • 2 tsk flingsalt

Sparrisknyten

Skär av de hårda stjälkarna på sparrisen. Koka i 3 min i lättsaltet vatten. Dela sparrisen i fyra knippen, linda en skiva skinka kring varje knippe. Lägg upp dem på tallrikarna och ringla över lite olivolja, samt strö över flingsalt

Tuppen och brunhönorna på broderns gård, lokalproducerat så det skriker om det…

IMG_20140802_190245
IMG_20140802_190534

Rödvinssås på G…

sås DSC_1064 IMG_20140803_011148 DSC_1048

Lägg märke till den underbara färgen och konsistensen på rödvinssåsen…

lamm

Min bror skaffade köttet från en lokal producent! Fanns även här hemma i Närpes hos Norrbro men deras nästa slaktdag var dessvärre 2 veckor fram! (Bild lånad från dem)

 

får

Vi alla som testade vinet tyckte det smakade fantastiskt, ett mycket prisvärt alternativ till de ekologiska vinerna!