”New Year in Paris” -Vaniljpannacotta med Champagne-& Jordgubbsmarmelad toppad med champagnemousse


Mitt bidrag nummer 2 i tävlingen med Alexandre Bonnet! Tjejmiddag och kvällen till ära blev kvällens dessert ”New Year in Paris”, Eiffeltornet gjort i choklad, fyllt med bubblor i champagnets ära! Och visst skulle det passa utmärkt till nyårsdessert? 🙂

Champagne

Vaniljpannacotta

  • 5 dl grädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • ½ vaniljstång

Gör såhär:

Skrapa ur fröna ur vaniljstången, blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Koka 1/2 min och häll upp i glas. Ställ i kylen och låt stelna ett par timmar. (ca 2-3)

champa

Champagne & Jordgubbsmarmelad

Gör såhär:

1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen5-6 min. Skumma under tiden.
3. Häll i champagnen och rör om.
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen.

marmelad

Assistenter i köket är ovanligt 😀 Men ibland vill de också vara med….

Champagnemousse

  • 7 g gelatinpulver
  • 3 msk vatten
  • ca 3 dl Alexandre Bonnet champagne
  • ca 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • knappt 1 dl socker


Gör så här:
Häll vattnet i en skål, strö i gelatinet och rör om. Låt det stelna.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig.
Rör ner champagnen. Vispa grädden.
Vänd ner champangegelét i grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegelén och låt stelna i kyl.

bidrag 2

 

Eiffeltornet skar jag ut i en mall av plast, tempererade choklad och hällde i mallarna, på med lite pärlemopärlor direkt och låt stelna, lossnar mycket lätt från smörpapper! Fina att dekorera den färdiga desserten med!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *