Hemmagjord Langos med rökta räkor

Länge sen jag fixade dessa hemma men här kommer receptet igen, ååh snart är det dax för rökta räkor  känner jag, supergott!!! Har en fin fiskaffär i Högdalen där jag köper rökta räkor med aioli då och då….

image

Det här behöver du:

  • 2 mjöliga potatisar
  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk florsocker
  • 5,5 – 6 dl vetemjöl
  • salt
  • olja att fritera i

FYLLNING:

  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche, blandat med 1 pressad vitlöksklyfta
  • och en nypa salt
  • hackad rödlök
  • Riven ost
  • 1 burk, röd stenbitsrom eller räkor

Gör såhär:
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd.

Servera med gräddfil/creme fraiche blandat med pressad vitlök samt hackad rödlök, riven ost & rom.

image



2 thoughts on “Hemmagjord Langos med rökta räkor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *