Festligt krämfylld Apelsinkaka

Idag på jobbet bjöds vi av en kollega på en supergood Apelsinkaka (Ja de två tuggor jag ”vågade” smaka) Kakan bara smälte bort i munnen och hade en härligt frisk smak! Gick hem och kollade på Matklubben och hittade en kaka som stämde in receptmässigt på den jag smakat! Receptet hittar ni HÄR!

Matklubben är förövrigt en supersida där man kan hitta många smarriga recept och även jag har min profil och några recept upplagda på sidan, min Vitlöksdoftande Kycklinggryta har haft snart 90 000 visningar och sparats 4739 ggr! (Man kan både spara och skriva ut recept där direkt)

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 2 stora ägg
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver


Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl florsocker
  •  1 äggula Saft av ½ apelsin
  • Rivet skal av ½ citron


Garnering:

  • 2 ½ dl florsocker
  • Ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
  • Skinnfria apelsinklyftor
  •  Citronmeliss

Gör så här

Ugn: 175 grader.
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning.
Blanda samman mjölet med bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät smet.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Rör tills det blir en fluffig, läckert gul kräm.
Dela kakan i två bottnar och bred apelsinkrämen över den undre. Lägg samman kakan
Rör ut florsocker med pressad apelsinsaft och bred glasyren över kakan. Låt glasyren stelna. Garnera med hinnfria apelsinklyftor och lite citronmeliss. Kakan går att frysa utan glasyr och fyllning.