Slide background

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & Bakblogg med en gnutta familjeliv

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & bakblogg med en gnutta familjeliv

KARDEMUMMAGUMMANS

Mat & bakblogg med en gnutta familjeliv

Taklaxkaka ( Kvargkaka)

Written by Kardemumma Gumman. Posted in Bakverk, Fest & Kalas, Mjuka kakor

Detta recept fick jag av min kusin Åsa, Taklax är en by hemma i Finland som kakan är döpt efter… Kakan har en sötsyrlig fyllning av Kvarg och citron! (Jag strödde över lite frusna hallon med, smakade gott men skar sig lite färgmässigt med fyllningen) Det här behöver du: 11 dl vetemjöl 4,5 dl socker 3 tsk soda (bikarbonat) 3 tsk bakpulver 3-4 tsk vaniljsocker 375 gr smält avsvalnat smör Fyllning: 3 ägg 2,5 dl socker 3 st. burkar kvarg 3-4 tsk vaniljsocker 1 citron (saft av en citron) Gör såhär: Rör ihop alla ingridienser och smält smöret,  blanda smöret väl med de torra ingridienserna till en smulig massa. Hälften av smeten sätts i en smord långpanna, rör ihop fyllningen till en slät massa , häll sedan fyllningen på och sist resten av smeten smulas högst upp. Gräddas i 30 min  i 200 grader tills den är gyllenbrun.

Taggar:, ,

Spåra från din sida.

Kardemumma Gumman

En Svensk Mat och Bakblogg

Kommentarer (5)

  • sonja

    |

    De va stor sats me 11 dl mjöl ,men måst nog pröva nån gång

    Svara

  • Katarina

    |

    Åh, den ser ljuvligt god ut! Jag gillar bakverk med kvarg i.

    Svara

  • Anna/Frostrosor

    |

    Perfekt! Fick kvarg av mina föräldrar till påsk. Har dock bara två burkar… så jag kanske får halvera receptet. Tycker inte att kesella är likadant som finsk kvarg. Eller körde du svensk kvarg?

    Svara

  • emelie

    |

    ser riktigt gott ut

    Svara

  • Sara

    |

    Den liknar en kaka som jag fått när jag var i Kaskö. Du är från Närpes va!? Ligger ju rätt nära… :) I Kaskö kallade de den helt enkelt för Kvargkaka. Gott som bara den är det i alla fall. :)

    Svara

Lämna en kommentar