Taklaxkaka ( Kvargkaka)

Detta recept fick jag av min kusin Åsa, Taklax är en by hemma i Finland som kakan är döpt efter… Kakan har en sötsyrlig fyllning av Kvarg och citron! (Jag strödde över lite frusna hallon med, smakade gott men skar sig lite färgmässigt med fyllningen)

Det här behöver du:

11 dl vetemjöl
4,5 dl socker
3 tsk soda (bikarbonat)
3 tsk bakpulver
3-4 tsk vaniljsocker
375 gr smält avsvalnat smör

Fyllning:

3 ägg
2,5 dl socker
3 st. burkar kvarg
3-4 tsk vaniljsocker
1 citron (saft av en citron)

Gör såhär:
Rör ihop alla ingridienser och smält smöret,  blanda smöret väl med de torra ingridienserna till en smulig massa. Hälften av smeten sätts i en smord långpanna, rör ihop fyllningen till en slät massa , häll sedan fyllningen på och sist resten av smeten smulas högst upp. Gräddas i 30 min  i 200 grader tills den är gyllenbrun.

5 reaktioner på ”Taklaxkaka ( Kvargkaka)

  1. Perfekt! Fick kvarg av mina föräldrar till påsk. Har dock bara två burkar… så jag kanske får halvera receptet. Tycker inte att kesella är likadant som finsk kvarg. Eller körde du svensk kvarg?

  2. Den liknar en kaka som jag fått när jag var i Kaskö. Du är från Närpes va!? Ligger ju rätt nära… 🙂 I Kaskö kallade de den helt enkelt för Kvargkaka. Gott som bara den är det i alla fall. 🙂

Kommentera