Runebergstårta (Bakelse)

Det börjar närma sig Runebergsdagen igen! Detta ska såklart firas med smarriga bakverk i hans ära! (Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor och diverse aktiviteter runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.)

Brukar ni Finländare köpa eller göra egna? (Gillar NBs) Har ni övriga hört talas om dessa bakverk? 🙂

Det här behöver du: 12 st

  • 180 g smör
  •  1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ägg
  •  1½ dl grädde
  • 3½ dl vetemjöl
  •  3/4 dl ströbröd
  • 3/4 dl digestivesmulor
  •  3/4 dl grovmalen mandel
  • 1½ tsk bakpulver
    Hallonsylt

  • Glasyr:

 

  • 2 dl florsocker
  • Ca 2 msk vatten
  • Några droppar citronsaft

Gör såhär:

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget sist grädden. Blande de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktiga fingrar och gör en liten grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, (klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna om du vill ha mer) och dekorera med glasyren.



12 thoughts on “Runebergstårta (Bakelse)”

Lämna ett svar till Veronica Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *