Runebergstårta (Bakelse)

Det börjar närma sig Runebergsdagen igen! Detta ska såklart firas med smarriga bakverk i hans ära! (Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor och diverse aktiviteter runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.)

Brukar ni Finländare köpa eller göra egna? (Gillar NBs) Har ni övriga hört talas om dessa bakverk? 🙂

Det här behöver du: 12 st

 • 180 g smör
 •  1 dl socker
 • 1 dl farinsocker
 • 2 ägg
 •  1½ dl grädde
 • 3½ dl vetemjöl
 •  3/4 dl ströbröd
 • 3/4 dl digestivesmulor
 •  3/4 dl grovmalen mandel
 • 1½ tsk bakpulver
  Hallonsylt

 • Glasyr:

 

 • 2 dl florsocker
 • Ca 2 msk vatten
 • Några droppar citronsaft

Gör såhär:

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget sist grädden. Blande de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktiga fingrar och gör en liten grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, (klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna om du vill ha mer) och dekorera med glasyren.

12 reaktioner på ”Runebergstårta (Bakelse)

 1. Jag får lite lätta kväljningar så fort någon börjar tala om dessa bakverk, då jag bara minns de man fick i skolan som var så dränkta i någon variant bittermandel essens så att de nästan gick att krama vätska ur. Yuck! Men de här såg goda ut, tyvärr gillar inte sambon dessa heller så jag lär inte ha något skäl att pröva receptet. Typiskt att man inte är närmre hem så att jag skulle kunnat baka åt mamma och pappa! :p

 2. Jag brukar sätta i pepparkakor som blir över från julen istället för digestive kexen. Det blir också väldigt gott. Och så kan man göra det i långpanna och klicka sylten så man kan skära småa fyrkanter ifall man vill många på en gång men inte har så många muffinsformar.

 3. Jag har bara ätit köpta runebergstårtor tills min flickvän (som råkar vara Runebergare) för något år sedan bakade sådana. I år testas detta recept! Ska bli gott!

 4. Köpte några i Torneå i lördags, men i dag bakade jag själv enligt Fredrika Runebergs recept o orginalformar som jag köpt i Borgå på Runebergs hem. Inte 5.2 om man ej får dessa bakelser till kaffe……Gott, Gott.

Kommentera