Blomkåls/Broccoligratäng med knaperstekt bacon

Gratänger i alla formen gillar jag, men äter denna variant allt för sällan! Bacon går alltid hem i vårt hus med… Enkelt, billigt & gott!

Det här behöver du:

  • 1  blomkålsbukett (ca 500 g)
  • 1 broccolibukett (ca 500 g)
  • 1 vitlöksklyfta (eller cantadou vitlöksost)
  • 1 burk creme fraiche
  • 2½-3 dl grädde
  • 200 g riven ost
  • Ströbröd
  • 2 paket bacon
  • smör, salt & peppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Ansa och skär blomkålen/broccolin i små buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
3. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche och grädden med hälften av den rivna vitlöken, kryddorna och riven ost.
4. Häll såsen över blomkålen.
5. Häll ströbröd över gratängen, klicka ut några msk smör överst.
6. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen/broccolin känns mjuk.
8. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad. (Org. recept Ica)

In i ugnen 50-60 min.

Klart!