Morfars Dillkryddade Brännvinsost

Ett varutest som vi öppnat först nu pga semestern, Morfars gästspel ”Dillkryddad Brännvinsost” från Falbygdens ost!

En ost som passar perfekt nu till kräftsäsongen, i grunden en svensk lagrad hårdost med mycket karaktär och en sälta som smälter perfekt ihop med olika skaldjur.

Vi ger den 4 av 5 möjliga.

Själv är jag sugen på att testa detta smaskiga recept som Falbygdens Ost presenterar:

Morfars brännvinspaj

Pajdeg:

200 g margarin

4 dl vetemjöl

3 msk vatten

Låt degen vila. Förgrädda 10 min i 225° C.

Fyllning:

5 dl tärnad morfars brännvinsost

1 dl finhackad lök

1 1/2 dl kaffegrädde

1 1/2 dl gräddfil

4 ägg

1 dl riven parmesan

1 krm svartpeppar

1 tsk salt

1/2 dl paprikapulver

Blanda ägg, kryddor, gräddfil och grädde. Strö ut osten och löken i i pajskalet. Häll över äggsmeten. Grädda i ugnen på 200° C i 35 min. Pajen är härlig med sallad och ett glas gott vin till.