Valnötsbröd med Aprikos

Hade satt en surdegsgrund på tillväxt  för 4 dagar sen men några ovälkommna gäster hade flyttat in under natten så det blev inget surdegsbröd som det var tänkt! Dock hittade jag detta smarriga bröd hos Kryddburken men med några små ändringar. 🙂

2 rejäla bröd
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk rapsolja
3 tsk salt
1 tsk mald pommeransskal
200 gram valnötter
150 gram torkade aprikoser
1 dl Psyllium frö
16-18 dl mjöl (hälften vetemjöl/rågsikt)

GÖR SÅHÄR :
Börja med att mäta upp valnötter, aprikoser & psylliumfrön. Hacka valnötterna och aprikoserna i lite grövre bitar.  Smula ner jästen i en degbunke och ljumma vattnet till 37 grader. Rör ur jästen med vattnet och slå på lite mjöl i taget och rör en stund med en ganska så lös deg. Blanda i övriga ingredienser och knåda tills allt blandad sig väl, pyttsa på lite mjöl efter hand! 2-3dl mjöl behövs sparas till utbakning. Strö mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45min. Ta upp på väl mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop till två limpor. Lägg bröden på jäsning på en ugnsplåt och skåra ev. med vass kniv. Lägg på bakduk och låt jäsa på plåten ca 20 min. Grädda i 225 grader i 10 min, sänk sedan värmen till 175grader och fortsätt grädda ca 40min. Ta ut bröden och låt den vila på galler utan bakduk så får du en härligt knaprig skorpa!

Valnötter & Aprikoser

På jäsning…

Klara!

Vackert marmorerat, en rejäl klick smör & en god ost – lyckan är gjord!